Gerben Thijssen en Madis Mihkels reageren na racismerel: 'Een wijze levensles'

Gerben Thijssen en Madis Mihkels gaan door het stof nadat ze in China een misstap begingen. En ze bieden niet alleen excuses aan.

Tour de Pologne 2023 stage-5

Gisteren sloot hun ploeg Intermarché-Wanty-Circus het duo Gerben Thijssen en Madis Mihkels uit van de Tour of Guanxi, de Chinese WorldTour-koers die op dit moment plaatsvindt. Op social media verschenen beelden van Mihkels die van zijn eigen ogen spleetogen maakte, gefilmd door Thijssen.

Ophef en excuses

Er ontstond ophef en de ploeg greep dus in door het duo niet te laten starten, excuses aan te bieden en vervolgstappen aan te kondigen. Een van die vervolgstappen is een statement van Thijssen en Mihkels zelf. De Belg en Est boden excuses aan.

"Het spijt ons heel erg wat er gisterochtend is gebeurd. We beseffen dat onze social media-post beledigend en verkeerd was. Wij voelen ons juist heel erg goed in een multiculterele omgeving en het was nooit onze bedoeling iemand te kwetsen."

"Daarom onze excuses voor ons gedrag en gebrek aan kennis over de Aziatische cultuur, in het bijzonder voor onze Chinese fans en de organisatie van de koers. Deze fout is een wijze levensles voor ons, die ons zeker zal gidsen naar een betere houding in de toekomst."

Nu Thijssen en Mihkels niet zijn gestart in Tour of Guanxi rijdt Intermarché-Circus-Wanty nog maar met vijf man in China: Sven Erik Bystrøm, Rune Herregodts, Julius Johansen, Adrien Petit, Laurenz Rex. Het was de bedoeling dat de rappe Thijssen en de pas 20-jarige Mihkels uitgespeeld zouden worden in de massasprints.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023