Joop Zoetemelk Award 2023: wie verzamelde de meeste tweede plekken dit seizoen?

Dat Wout van Aert dit lijstje aanvoert is geen verrassing, maar wie stonden er nog meer vaak naast de hoogste trede van het podium?

Gran Piemonte 2023

We kennen Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor als 'Eeuwige Tweede'. Uiteraard doen we daarmee hun indrukwekkende palmares geen eer aan, maar toch dopen we de prijs voor meeste tweede (en derde) plaatsen van afgelopen seizoen even tot de Joop Zoetemelk Award.

En die gaat dit jaar, niet geheel verrassend naar Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma grossierde in tweede en derde plaatsen, en ook niet in de minste koersen: WK, EK en Parijs-Roubaix om er maar drie te noemen. Ook in de Tour was hij er een paar keer dichtbij, maar won hij niet. Uiteindelijke stond hij zestien keer op het podium zonder te winnen.

Grote namen, en Cees Bol

Verder zien we veel grote namen in het lijstje van Cycling Statistics, want ook Remco Evenepoel, Mads Pedersen, Filippo Ganna, Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar reden heel wat podiumplaatsen bijeen.

Daarnaast zien we ook de snelle Nederlandse mannen Olav Kooij en Cees Bol terug in het lijstje. Kooij won er dit seizoen ook twaalf, maar sprintte dus ook heel vaak naar een tweede of derde plek. Bol is de wat verrassende naam in het lijstje, want hij werd door Astana toch gehaald als lead-out voor Mark Cavendish en is - met alle respect - toch ook wel een wat kleinere naam dan de andere renners in het lijstje.

Van der Poel en Philipsen

Het is ook interessant om te zien wie er níét in dit lijstje staan en dan komen we toch al snel uit bij het Alpecin-Deceuninck-duo Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. De twee reden een zeer effectief seizoen, want de Belgische sprinter is wel de zegekoning van het seizoen met 19 overwinningen.

En Van der Poel, tsja, dat hoeven we bijna niet op te schrijven, die won Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en het WK. Hij reed daarnaast alleen podium in de Ronde van Vlaanderen (tweede), De E3 (tweede), het NK (derde) en in de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour.

Achtergrond
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023