Tom Dumoulin over zijn razendsnelle halve marathon: 'Ik loop maar twee à drie keer per week'

Tom Dumoulin verraste tijdens de halve marathon in Amsterdam met een razendsnelle tijd en wil zich op termijn ook toeleggen op de marathon.

Tour de France 2023 - stage 11

Voormalig Girowinnaar en wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin kan niet enkel keihard met een fiets rijden. Tijdens de halve marathon van Amsterdam bleek dat de nog steeds maar 32-jarige Nederlander ook erg veel aanleg heeft voor langeafstandlopen.

Hij bereikte immers als 21e de finishlijn in en tikte af op een razendsnelle tijd van 1:10:04. Daarvoor moest hij maar liefst 18,07 km/h gemiddeld lopen!

Die prestatie is vrij indrukwekkend, te meer omdat Dumoulin eigenlijk niet zo professioneel met hardlopen bezig is. Zelf blijft hij er echter bescheiden over. "Ik ben maar een amateur", vertelde hij in gesprek met Het Nieuwsblad. "Ik doe dit omdat ik het leuk vind. Maar ik ben zeker blij met mijn tijd. Ik heb alles gegeven. Speld mij een nummer op en de topsporter in mij komt naar boven."

Anders dan wielrennen

Dumoulin liep in Amsterdam mee met de besten, maar traint slechts twee à drie keer per week. Dat zijn dan duurloopjes van ongeveer één uur. Harder trainen lukt niet, omdat hij nog steeds moet wennen aan de transitie van renner naar hardloper.

"Het is totaal anders dan wielrennen en dat is best wel lastig", legt hij uit. "Ik kan niet twee dagen achter elkaar lopen zoals de echte hardlopers. Als ik twintig kilometer train, dan moet ik een paar dagen herstellen. Conditioneel zit het wel snor, qua hart- en longsysteem zeg maar. Maar de samenwerking tussen mijn spieren en gewrichten kan nog veel beter. Die zijn nog niet aangepast aan deze manier van sporten."

Ook de impact op zijn spieren is veel harder dan bij het wielrennen. "Na een zware bergetappe in een grote ronde had ik last van vermoeide spieren, maar ik had geen spierpijn. De dag na mijn halve marathon voelde ik wel echt pijn."

Toekomst

Dumoulin kan dus nog veel progressie boeken en is er bovendien nog steeds maar 32. Heeft hij meer ambitie? "Ja, al is het niet zo dat ik serieuze plannen. Misschien ga ik ooit een stadsmarathon doen, maar er is geen haast. Eerst maar eens drie, vier keer in de week ’steady’ lopen", aldus Tom Dumoulin.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023