Eli Iserbyt wint spannende cross in Overijse, profiteert optimaal van twee valpartijen van Nys

Eli Iserbyt heeft zijn eerste cross-zege van het seizoen binnen. In de finale profiteerde hij optimaal van een valpartij van Thibau Nys.

Van Merksteijn Fences Classic 2023

Vooraf werd al gehoopt op een duel tussen Eli Iserbyt en Thibau Nys, maar in de beginfase gaven de renners elkaar geen duimbreedte aan elkaar toe. Zo bleef er in eerste instantie een grote groep samen. Tot Iserbyt ten aanval trok. De Belg zat ook meteen alleen voorop, omdat zijn grote concurrent Nys lullig ten val kwam. De heerser van het huidige cross-seizoen zakte terug naar plek 24 en moest aan een inhaalrace beginnen.

Dat lukte Nys desondanks uitstekend. Al had hij ondertussen toch al een achterstand van ruim twintig seconden op Iserbyt aan zijn broek. Beetje bij beetje snoepte de renner van Baloise Trek Lions iets van zijn achterstand af. Dat deed Nys overigens met Gerben Kuypers, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar in zijn wiel. Halfweg koers was de voorsprong van Iserbyt geslonken tot dertien seconden.

Slippertjes

De koploper maakte daarbij de nodige slippertjes en kon zijn hoge tempo ook niet volhouden, waardoor uiteindelijk Nys, Van der Haar (beiden Baloise Trek Lions), Vanthourenhout en Iserbyt (beiden Pauwels Sauzen-Bingoal) samenkwamen op kop van de koers. Zodoende zou het ook een tactisch steekspel worden in de slotfase. Met Kuypers en ook Cameron Mason zaten er bovendien nog twee renners niet ver achter de koplopers.

In de voorlaatste ronde besloot Vanthourenhout in de materiaalpost als enige niet te wisselen en daardoor kwam de Europees kampioen op kop te liggen. Zeker Nys leek op dat moment zichzelf even tegen te komen. Niet gek na zijn achtervolging eerder in koers, maar toch kwam hij wéér terug. Iserbyt bleef weliswaar vol pushen, maar in aanloop naar de laatste schuine kant schoot Nys er voorbij.

Daarbij nam hij alleen te veel risico. Nys kwam ten val, hield Iserbyt even op, maar die laatste kon toch tijdig verder en bleef ploegmaat Vanthourenhout net voor. Van der Haar, die ook nog een flinke klapper maakte, ging nog voorbij Nys en completeerde het podium.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 2023