Michael Vanthourenhout maakt geen fouten op loodzwaar parkoers en volgt zichzelf op als Europees kampioen

Michael Vanthourenhout heeft zichzelf opgevolgd als Europees kampioen. Met een lange solo zette hij het EK naar zijn hand.

2023 Cyclo-Cross European Championships men elite

De start op het EK in Pontchâteau was voor Laurens Sweeck. Ook Lars van der Haar was goed weg, maar de tweevoudig-Europees kampioen lag ineens ver achter. Wat precies gebeurde, was niet te zien op televisie. Het was voor de Belgen sein om om de beurt aan te vallen. Joris Nieuwenhuis maakte de nodige demarrages onschadelijk, waarna Pim Ronhaar kopman Van der Haar nog voor het ingaan van de tweede ronde terug reed naar de kop van de koers.

In de tweede ronde sloop Michael Vanthourenhout vervolgens weg. Mede doordat Eli Iserbyt het tempo in de achtervolging drukte had de uittredend kampioen ineens een voorsprong van meer dan tien seconden. Dat breidde hij flink uit tot Cameron Mason in de tegenaanval ging. Met Iserbyt en Pim Ronhaar niet ver achter de Brit. In de vierde ronde kwam ook Van der Haar weer sterk opzetten. Favoriet Thibau Nys had in de regenachtige omstandigheden niet zijn beste dag en kwam niet in het stuk voor.

Valpartijen Van der Haar

Vanthourenhout bleef ondertussen snelheid maken, maakte geen fouten en had halfweg koers dan ook een voorsprong van zestien seconden. Achter hem kwamen vier man samen: Mason, Iserbyt, Ronhaar en Van der Haar. Net toen Van der Haar zijn achtervolging besloot in te zetten, gleed hij onderuit en verloor hij kostbare seconden en was Mason weer de eerste achtervolger op de eenzame leider.

Ondertussen moest Iserbyt de rol lossen en zakte steeds verder weg. Van der Haar reed snel terug naar Mason, maar in de voorlaatste ronde kwam de Nederlander weer ten val. Daarmee was de spanning ook definitief uit de wedstrijd, want Vanthourenhout bleef stoïcijns doorrijden en volgde daarmee zichzelf op als Europees kampioen. Plek twee ging naar Mason. De strijd om de laatste podiumplek ging tussen Van der Haar en Ronhaar. Uiteindelijk pakte die eerste de bronzen medaille.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 2023