Sagan over prestatiedruk, zijn toekomst en de liefde voor de MTB: 'Ik vond fietsen op de weg maar saai'

Peter Sagan blikt terug op zijn carrière en heeft het onder meer over zijn weg naar de top en zijn ambities op de mountainbike.

Kuurne - Bruxelles - Kuurne 2023

Het peloton heeft dit seizoen afscheid moeten nemen van een groot icoon en ongetwijfeld de meest kleurrijke figuur van het voorbije decennium. Peter Sagan zette na 121 overwinningen op 33-jarige leeftijd een punt achter zijn rijkgevulde carrière.

De Slowaak was onlangs te gast in The Move, een podcast van Lance Armstrong. Hij praatte er 48 minuten lang met Johan Bruyneel en George Hincapie over zijn loopbaan en had heel wat te vertellen. Zo zei hij bijvoorbeeld dat het helemaal niet de bedoeling was om wegrenner te worden.

"Als junior reed ik op de weg, in het veld én op de mountainbike", begint Sagan. "In die laatste discipline werd ik zelfs wereldkampioen. Toen was ik ervan overtuigd dat mijn toekomst in het mountainbiken lag. Ik wilde altijd mountainbiker worden. Dat was mijn passie. Ik vond rijden op de weg maar saai. Mijn coach vertelde me zelfs dat ik op de weg nooit zoveel zou bereiken als in het mountainbiken. Ik had nooit gedacht dat ik op de weg ging eindigen."

Quick-Step

Als eerstejaarsbelofte voerde Sagan gesprekken met Quick-Step. "Maar ik moest sowieso een jaar wachten voor ik bij hen mocht rijden. Ze vonden dat ik nog niet klaar was om profrenner te worden. Terzelfdertijd praatte ik ook met Liquigas. Zij waren veel meer open. Na een jaar bij hun opleidingsploeg mocht ik het bij de grote jongens proberen. Zo ben ik uiteindelijk toch wegrenner geworden." (Lees verder onder de foto)

Op amper 20-jarige leeftijd boekt Sagan in Parijs-Nice al zijn eerste profzege. Foto Cor Vos ©2010

Downhill

Als kind had Sagan geen bijzondere ambities. Hij wilde gewoon plezier maken op de fiets. "Op mijn 13e wilde ik zelfs stoppen met wegwielrennen en mountainbiken, om te focussen op downhill (met een mountainbike zo snel mogelijk van een berg naar beneden knallen). Maar toen mijn vader mee ging naar een downhillrace in de buurt, zag hij hoe gevaarlijk dat was. "Jij gaat nooit downhillen", zei hij. "Ik koop geen zo'n fiets voor jou!"

Prestatiedruk

Sagan wint in zijn eerste profjaren koersen aan de lopende band. Op het moment van zijn 50e profzege is hij amper 23 jaar, 5 maanden en 10 dagen oud. Een record. Niemand, ook niet Merckx, Pogacar of Evenepoel, deed ooit beter. Maar op het het WK, in de Ronde en in Roubaix is hij nooit op de afspraak. Sagan bezweek op de hoogdagen onder druk en stress. Het WK in 2015 is een kantelpunt.

"Mijn favoriete overwinning is mijn eerste wereldtitel in Richmond. Dat was de belangrijkste zege in mijn carrière. Ik probeerde altijd op mijn best te zijn op WK's, maar ik legde mezelf telkens te veel druk op waardoor ik een slechte wedstrijd reed."

"Dan begon ik plots omgekeerd te denken. Ik zei tegen mezelf: 'Het maakt niet uit waar ik eindig op het WK, ik reed sowieso al een goed seizoen.' In 2015 werd ik tijdens de Vuelta aangereden door een moto. Het was een zware val. Ik heb een week thuis gezeten en trok daarna naar Amerika om me er op hoogte voor te bereiden op het WK. Maar ik legde mezelf geen druk op. Ik had geen hoge verwachtingen. Ik had ook slecht getraind." (Lees verder onder de foto)

Photo PDV/PN/Cor Vos © 2015

In de eerste ronde werd het peloton al in stukken gescheurd. Ik zat in de allerlaatste groep. Gelukkig kwam alles weer samen. Omdat mijn conditie niet goed was, ben ik daarna energie beginnen sparen. Vlak voor de twee beklimmingen schoof ik telkens op naar voor. Ik reed bij de eerste 10 - 15 renners. Na die twee beklimmingen liet ik me uitzakken tot helemaal achteraan. In de afdaling maakte ik terug de sprong naar de kop van het peloton, maar ik reed nooit op kop."

"Zo heb ik de hele wedstrijd gereden. Behalve in de slotronde. Dan was het te riskant om me achteraan te nestelen. Toen ik op de klim op 2.5 kilometer van de finish aanviel, dacht ik: "Ik probeer het. Als ik pijn heb, heeft iedereen achter me ook pijn." De rest is geschiedenis.

"In Richmond heb ik geleerd hoe ik moet omgaan met druk, stress en hoge verwachtingen. Dankzij die ingesteldheid ben ik daarna ook in Vlaanderen en Roubaix beginnen winnen. In mijn hoofd maakte ik van een belangrijke koers een gewone koers."

Toekomst

Om af te sluiten, vertelde Sagan over zijn plannen voor de komende jaren. Hoewel zijn wegcarrière erop zit, hangt hij immers zijn fiets nog niet aan de wilgen. Sagan wil na 15 jaar op de weg fietsen, terug mountainbiken en droomt van de olympische spelen in Parijs.

"Ik vind het niet leuk wanneer mensen vragen wat mijn plannen zijn, nu ik met pensioen ben. Mijn leven is nog drukker geworden. Ik heb nog veel werk en moet nog veel leren als ik verder wil met mountainbiken." (Lees verder onder de foto)

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Peter Sagan (@petosagan)

"De laatste 15 jaar ben ik het mountainbiken compleet verleerd. De parkoersen zijn veel technischer geworden, een mountainbike ziet er helemaal anders uit dan 15 jaar geleden. 26" wielen zijn nu 29" wielen. Iedereen gebruikt nu een dropper en rijdt met full suspension in plaats van enkel vering vooraan..."

"Ik moet dat allemaal nog onder de knie rijden door veel te gaan mountainbiken. Een mountainbiker spendeert ook veel meer tijd in de gym. Ik ga ook enkele koersen op de weg rijden ter voorbereiding. Ik ben dus zeker nog niet met pensioen! Mijn doel is om volgend jaar de olympische spelen in Parijs te halen."

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023