Eli Iserbyt wint uitdagende jaarmarktcross van Niel na beklijvend duel met Joris Nieuwenhuis

Eli Iserbyt heeft ook de derde manche in het klassement om de Superprestige gewonnen. Hij reed in de slotronde weg van Joris Nieuwenhuis.

Jaarmarktcross of Niel elite men 2023

Het regende fouten vanaf het begin van de modderige cross. Onder anderen Michael Vanthourenhout, Thibau Nys en Lars van der Haar kwamen al vroeg op grote achterstand te liggen. Die laatste had nochtans een goede start gehad, maar ging op een moeilijk stuk op z'n plaat. Het waren uiteindelijk Iserbyt en Nieuwenhuis die op kop kwamen te liggen na de eerste ronde. Met Laurens Sweeck net erachter.

Net op het moment dat Sweeck aansluiting leek te maken, maakte hij twee foutjes. Foutjes die iedereen maakte in Niel. De koplopers lagen op dat moment - in de derde van zeven rondes - al een kleine minuut voor op onder anderen Nys en Van der Haar. Er zat een aantal zeer lastige stukken in het parkoers, zoals een gevaarlijke afdaling, het wasbord en een zandpassage. Het bleef daardoor een cross van fouten, want ook de sterke Nieuwenhuis kwam ten val.

Iserbyt neemt over

Dat was niet desastreus, want Iserbyt kon er niet meteen van profiteren. Halfweg koers nam Iserbyt wel over van Nieuwenhuis, terwijl Sweeck nog steeds op zo'n tien seconden bleef hangen. Na nog een fout van Sweeck moest hij echter definitief afhaken. Iserbyt zette Nieuwenhuis ondertussen steeds meer onder druk, maar de Nederlander weerde zich kranig en nam in de zesde ronde weer over. Zodoende werd het een beklijvende strijd tussen de Belg en Nederlander.

Nieuwenhuis leek Iserbyt zelfs te kunnen lossen, maar uiteindelijk gingen ze samen de slotronde in. Net na het ingaan ervan volgde een slippertje van Nieuwenhuis, die uit zijn pedaal leek te schieten. Daarmee was de cross beslist, want Iserbyt maakte geen fouten meer. Iserbyt heeft nu drie van de drie gereden crossen in het klassement de Superprestige gewonnen.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 2023