Wie is David Lappartient? 'Hij heeft 10 jobs en is betrokken in drie onderzoeken rond corruptie'

David Lappartient krijgt dezer dagen bakken kritiek over zich heen, en niet enkel omwille van zijn uitspraken over de wereldbeker veldrijden...

World Championships Cyclocross 23 Men elite

David Lappartient kennen we allemaal als de voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI, een functie die hij sinds 2017 bkleedt. De 50-jarige Fransman heeft op professioneel vlak een indrukwekkend parkoers afgelegd. Hij begon als voorzitter van de Franse wielerfederatie en stond ook aan het hoofd van de Europese wielerfederatie.

Daarnaast is hij op dit moment lid van het Internationaal Olympisch Comité en het ziet er naar uit dat hij de volgende voorzitter van het Frans Olympisch comité wordt. Ook politiek is Lappartient actief. Zo was hij 13 jaar lang burgemeester van de gemeente Sarzeau. In 2021 klom hij een stapje hogerop door verkozen te worden als voorzitter van het Franse departement Morbihan.

10 verschillende jobs

En daar stopt zijn indrukwekkende Curriculum Vitae niet. Lappartient voert momenteel 10 (!) verschillen functies uit, waarvan vijf in de politiek en vijf in de sport. Hij werkt naar eigen zeggen 85 uur per week, op drie verschillende locatie, in twee landen. En dat terwijl hij vader van drie kinderen is! Een overzicht van zijn 10 functies:

  • Voorzitter van de Internationale Wielerunie
  • Lid van het Internationaal Olympisch Comité
  • Lid van de Frans Olympisch comité – en waarschijnlijk toekomstige president
  • Bestuurslid van het Wereldantidopingagentschap
  • Lid van de raad van bestuur van het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen 2024 in Parijs.
  • Voorzitter van de Departementale Raad van het departement Morbihan
  • Voorzitter van het Regionaal Natuurpark van de Golf van Morbihan
  • Gedelegeerd bestuurder van de particuliere onderneming die de havens van Morbihan controleert
  • Algemeen directeur van Atout Ports
  • Gemeenschapsraadslid van de agglomération Vannes, een groep van 34 gemeenten rond de Golf van Morbihan.

Macht

Wat Lappartient drijft? Geld uiteraard. Zo zou hij volgens Escape Collective vorig jaar als voorzitter van de UCI 400.000 euro + een coronabonus van 100.000 euro hebben opgestreken. Maar Lappartient blijkt ook niet vies te zijn van een beetje macht. "In de regering zou ik minder macht kunnen uitoefenen dan als voorzitter van de UCI. Ik hou van leidinggevende functies", vertelde hij ooit. (Lees verder onder de foto)

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023

Verschillende onderzoeken naar corruptie

Tussen enkele van die functies is het risico op belangenvermenging groot. Zo is Lappartient algemeen directeur bij Atout Ports en voert hij exact dezelfde functie uit bij het privébedrijf dat controle uitoefent op de havens in Morbihan.

Het is dan ook weinig verrassend dat Lappartient de aandacht getrokken heeft van Anticor, dat in Frankrijk belast is met de strijd tegen corruptie. Daarnaast brachten verschillende Franse media recent een reeks dubieuze zaakjes aan het licht, waarbij de UCI-voorzitter betrokken is.

In 2010, toen hij burgemeester van Sarzeau én voorzitter van de Franse wielerfederatie was, factureerde Lappartient een telefoonrekening van maar liefst 11.000 euro... aan de gemeente Sarzeau! "Ik wist niet dat ik met 3G verbonden was", klonk zijn uitleg. Na veel druk, zou hij pas 7 maanden later alles terugbetaald hebben.

Diezelfde gemeente was in 2018 aankomstplaats van de vierde Touretappe. Lappartient was op dat moment burgemeester van Sarzeau en voorzitter van de UCI. (Lees verder onder de foto)

De finish van de vierde etappe in de Ronde van Frankrijk 2018 lag in Sarzeau. Photo VK/PN/Cor Vos © 2018

In 2019 kreeg Grand Prix du Morbihan dan weer het label 'ProSerie', terwijl er geen enkel WorldTour team buiten Frankrijk aan de start stond. Het AIGCP, de belangenvereniging voor professionele wielerploegen, noemde het 'een beslissing die niet gebaseerd was op objectieve criteria, maar op politieke en/of persoonlijke voorkeuren'.

Verder zou Lappartient relaties onderhouden met omstreden figuren zoals de Turkmeense dictator Gurbanguly Burdimuhamedov en de Russische oligarch Igor Makarov.

Politie-inval

Tot slot is de Franse politie afgelopen zomer binnengevallen op de hoofdkantoren van de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs. Volgens twee rapporten van het Franse anti-corruptie agentschap is er sprake van 'belangenconflicten' en 'risico’s voor inbreuken op de integriteit'. Je raadt nooit wie in de Raad van Bestuur zetelt...

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023