UCI wil wielerkalender tegen 2026 omgooien: 'Ronde en Roubaix mogelijk in oktober'

Het zou zomaar eens kunnen dat we Vlaanderens Mooiste en de Hel van het Noorden binnenkort najaarsklassiekers mogen noemen.

Ronde van Vlaanderen 2023

De Internationale Wielerunie denkt na over een grondige hervorming van de wielerkalender. Dat vertelde UCI-voorzitter David Lappartient aan DirectVelo. De hervorming zal ten vroegste in 2026 plaatsvinden. Ook de grootste koersen ontsnappen er niet aan.

Lappartient haalt de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als voorbeeld aan. "Door de coronapandemie waren we genoodzaakt om beide wedstrijden naar oktober te verschuiven, maar uiteindelijk vonden de fans dat fantastisch”, zegt hij. “We hoeven dat niet per se opnieuw te doen, maar we sluiten het ook niet uit."

De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zullen elkaar wel nog steeds opvolgen op de kalender. "Dat zijn immers twee koersen die eenzelfde voorbereiding vereisen."

Luik, Lombardije en Vuelta

Hoe dan ook zullen er verschuivingen plaatsvinden. "Waarom zouden we Luik-Bastenaken-Luik niet kunnen omwisselen met de Ronde van Lombardije? Het is opnieuw maar een voorbeeld, maar u bent alvast gewaarschuwd." Aan de data van de Vuelta wordt sowieso gesleuteld. De UCI vindt het in augustus namelijk te warm om van start te gaan.

Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022

CO2

Eén van die doelen van die hervormde kalender is het verminderen van de CO2-uitstoot. Concreet zal onnodig reizen zoveel mogelijk beperkt worden, door wedstrijden die in dezelfde regio verreden worden, elkaar te laten opvolgen.

"We moeten echt voorkomen dat we van Nederland naar Zuid-Spanje moeten en dan weer naar Engeland." De kasseiklassiekers zijn het perfecte voorbeeld van hoe het moet. De renners blijven dan een drietal weken in dezelfde regio", aldus David Lappartient.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023