Pim Ronhaar wint Wereldbeker Dublin na heerlijke strijd met Iserbyt en Sweeck

Pim Ronhaar heeft in Dublin zijn tweede Wereldbekerzege van het jaar geboekt. Hij was na een heerlijke strijd de betere van Laurens Sweeck.

Men elite UCI cyclo-cross World Cup 2023

De Wereldbeker in Dublin kende naast Van Aert, Pidcock en Van der Poel één grote afwezige: Lars van der Haar. De nummer twee in het Wereldbekerklassement besloot om niet af te reizen naar Ierland. Wel aanwezig: zijn teamgenoot Thibau Nys. De jonge Belg zette de concurrentie vanaf de eerste ronde onder druk. Eerst dichtte Toon Vandenbosch het gat op hem en vervolgens was het de beurt aan Eli Iserbyt.

Nys en Iserbyt reden zo'n beetje dezelfde snelheid, waardoor die laatste, de leider in het Wereldbekerklassement, moeite had om het laatste gaatje daadwerkelijk te dichten. Bovendien had hij met Pim Ronhaar heel de tijd een teamgenoot van Nys in zijn wiel hangen. In de vierde van zeven rondes werd de aansluiting echter gemaakt. Naast Iserbyt, Nys en Ronhaar waren ook Joran Wyseure, Laurens Sweeck en Jens Adams mee aan kop van de koers.

Wyseure op kop

Na een halfuur nam Wyseure zelfs even brutaal de leiding. Even later reed Adams het gat dicht, waardoor twee zeer verrassende namen op kop kwamen te liggen. Toch kwam de rest weer terug. Al was het Iserbyt die even een moeilijk moment kende en op een aantal metertjes bleef hangen. Bij het ingaan van de vijfde ronde versnelde Ronhaar dan ook. Die demarrage eiste met Nys, Wyseure en Adams drie slachtoffers.

De Nederlander bleef Iserbyt en Sweeck ondertussen onder druk zetten. Die laatste reed lek en moest even afhaken, maar Iserbyt, die al heel de cross in de verdediging reed, bleef strijden. Met enkele tussenversnellingen bleef hij binnen schootsafstand van de koploper, die eveneens stoïcijns bleef doorkachelen. Terwijl Sweeck na een goede zandpassage ook niet ver meer achterlag en vervolgens zelfs terugkeerde.

Toch wist Ronhaar wéér een gaatje te slaan net voor het ingaan van de slotronde. Hij had een minieme voorsprong van drie seconden op Iserbyt en Sweeck. Even later versnelde Ronhaar nog eens. Sweeck had echter nog iets in de benen en ging op een gegeven op en over Ronhaar, die op zijn beurt toch niet afgaf. En net voor de finishstraat ging hij weer voorbij Sweeck en uiteindelijk spurtte hij zodoende naar zijn tweede Wereldbekerzege.

Nieuws
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos Ā© 2023