Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Onze redacteur haatte die bruine broek van AG2R, maar nu hij verdwijnt vindt-ie het opeens jammer. Bruinebroekenblues!

Memorial Frank Vandenbroucke 2023

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij me. Ik dacht dat de bruine broek voor altijd bij het peloton zou blijven horen, zoals een kater bij alcohol. Echt fijn is het niet, maar hij hoort er nu eenmaal bij. Bijna zoals in de natuur, ook. Tijdje mooi weer? Daarna onweer. Peloton met profwielrenners? Die bruine broeken rijden erin rond.

The bib you love to hate

Straks is hij er niet meer. AG2R vond in Decathlon een andere hoofdnaamsponsor en zal dus komend jaar als Decathlon-AG2R door het leven gaan. Nieuwe fietsen, nieuwe look en dus ook een nieuwe broek - dat rijmt.

Ik dacht nooit dat ik het zou opschrijven, maar: ik ga de bruine broek missen. Jarenlang heb ik me als wielerfashionista met alles wat ik in me had verzet tegen de bruine broek. En ik vind het er nog steeds niet uitzien, maar iets onbenulligs haten kan zó lekker zijn.

Die broek van AG2R was jarenlang de Thomas Voeckler onder de broeken. Irritant, maar lekker om te benoemen: rijden ze nou nog steeds in die achterlijke bruine broeken rond? The guy you love to hate, maar dan in wielerbroekvorm. The bib you love to hate.

Lesje geleerd

Dat je dat zo voelt, besef je pas achteraf. Ik weet nu: ik heb de bruine broek te lang for granted genomen. Niet genoeg gewaardeerd hoe heerlijk het was om dat tenue van AG2R elk jaar weer een zware onvoldoende te geven in mijn tenuerangschikking. Niet genoeg gewaardeerd hoe fijn het was om hoofdschuddend naar dat bruine vod te kijken als er weer eens een renner van de Franse ploeg ten aanval trok.

Ik heb mijn lesje geleerd en weet nu: omarm hetgeen je haat - het zou ook in de vaderlandse politiek nog voor verrassende wendingen kunnen zorgen.

Genoeg bruinebroekenblues- en bespiegelingen voor nu. Ik ga alvast iets anders triviaals uit de wielerwereld zoeken waar ik vanaf 2024 mijn pijlen op kan richten. Dat blonde plukje van Wout van Aert? De witte broek onder de regenboogtrui van Mathieu van der Poel? het niet horizontale, maar verticale streepje in de nieuwe ploegnaam Visma | Lease a Bike? Ik hou je op de hoogte!

Columns
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023