Niels Albert vindt leeftijd Thibau Nys geen bezwaar: 'Van der Poel was op die leeftijd al wereldkampioen'

Thibau Nys kent een wisselvallig cross-seizoen. Afgelopen Wereldbeker in Dublin eindigde hij als zesde.

Men elite UCI cyclo-cross World Cup 2023

Begin dit seizoen maakte de jongeling indruk door onder meer de Koppenbergcross op zijn naam te schrijven. In de crossen nadien speelde hij niet mee om de overwinning. Nochtans maakte hij in de Wereldbeker van Dublin zeker de eerste dertig minuten een uitstekende indruk. In het vervolg van de cross viel hij enigszins terug. Na eigen zeggen kampte hij met rugklachten.

Niels Albert schrijft in zijn column in Het Laatste Nieuws dat hij niet denkt dat dat de grootste bottleneck is voor de jonge Nys. "Wanneer je zoals Thibau koerst op hoog niveau, dan doet je rug zeer. De vraag is: wat is pijn en waar ligt de grens? Zo erg was het ook niet, wanneer je zoals Thibau zesde eindigt in Dublin. Misschien heeft hij gewoon een mindere periode."

Mathieu van der Poel

De verwachtingen rondom Nys zijn hoog, beseft Albert. "Van Nys wordt verwacht dat hij koers maakt, dat hij strijdt en dat hij meedoet om de prijzen. En dat is terecht. Want hij heeft talent, hij is een goede atleet en hij heeft alles om een heel goede renner te worden."

Leeftijd is volgens Albert dan ook geen bezwaar. "Hij voldoet aan het beeld van de moderne crosser, zoals bondscoach Sven Vanthourenhout dat ziet. Dat veldrijders ook op de weg een goed figuur moeten slaan. Hij is net 21 jaar geworden. Mathieu van der Poel was al wereldkampioen op die leeftijd. Sven Nys, ikzelf, Stybar, Lars Boom, wij stonden er ook allemaal op die leeftijd."

Achtergrond
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos Ā© 2023