Coach Paul Van Den Bosch: 'Nys moet nu stoppen om te vermijden dat hij chronisch vermoeid wordt'

Thibau Nys zal de komende weken in Calpe vertoeven om er de batterijen terug op te laden na een slopend seizoensbegin.

Jaarmarktcross of Niel elite men 2023

Het is helemaal op bij Thibau Nys. Na zijn laatste zege in de Koppenbergcross kwam de jonge veldrijder niet meer in het stuk voor. Zondag strandde hij in de wereldbekermanche in Flamanville pas op een 19e plek. "De batterij is volledig leeg. En het zou wel eens een tijdje kunnen duren alvorens die weer opgeladen is", sprak hij na de aankomst.

Zijn trainer Paul Van Den Bosch wist dat die terugval kon gebeuren. Nys ging na zijn wegcampagne immers vrij snel weer aan het crossen. Ook tussen het WK in Hoogerheide en zijn voorjaar zat slechts een maand. "Het is hoog tijd om de stekker er even uit te trekken", zegt Van Den Bosch aan Sporza.

"Dat is de enige keuze als hij aangeeft dat er niets meer op zit. Hij is nog niet chronisch vermoeid, maar om te vermijden dat het zover komt, moet hij nu stoppen. We willen Thibau niet nog een heel seizoen met zijn hoofd tegen een muur laten aanrijden."

Spaanse zon

Nys ging aanvankelijk twee weken met Lild-Trek op stage aan de Spaanse kust. Daar komt nu nog een weekje bij.  "Hij gaat nu drie weken niet aan de start staan en trekt naar het goede weer. Thibau moet van de fiets stappen en in het zonnetje gaan liggen. Heel ontspannen, om zowel fysiek als mentaal te herstellen."

Van Den Bosch vertrouwt erop dat het allemaal wel weer goed komt. "We zijn er tijdig bij. En Iedere crosser heeft last zijn rug. In een week is een lichaam in principe hersteld. Daarna volgt een week duurtraining, tot slot een week voor specifieke prikkels. Dan volgt een grote test in de kerstperiode."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 2023