Advocaat Van Aert over soap Uijtdebroeks: 'Spanningen zijn geen dringende reden, vergoeding kan hoog oplopen'

Cian Uijtdebroeks dreigt net als Wout van Aert destijds in een rechstzaak met zijn vorige team verwikkeld te geraken...

Vuelta Espana 2023 - Stage-8

De wielerwereld is dezer dagen in de ban van de transfersoap rond Cian uijtdebroeks. Zaterdagavond kondigde Jumbo-Visma de komst van het Belgische klimtalent aan, maar 88 minuten later ontkende BORA-hansgrohe in een statement met klem de transfer.

De Duitse formatie wijst Uijtdebroeks op zijn contract dat nog tot eind 2024 loopt. Het management van de jonge Belg liet weten dat het contract wel degelijk beëindigd is. Volgens Wielerflits eist BORA-hansgrohe nu een afkoopsom van maar liefst 1 miljoen euro.

Van Aert/Nuyens

De soap doet denken aan het geschil tussen Wout van Aert en Véranda’s Willems-Crelan, de ploeg van Nick Nuyens. Van Aert verbrak na een verzuurde relatie met Nuyens zijn contract en tekende bij Jumbo-Visma. Van Aert werd in eerste instantie in het gelijk gesteld, maar in hoger beroep oordeelde de rechter dat er geen sprake was van een dringende reden. Hij werd veroordeeld tot een monstervergoeding van 600.000 euro. Momenteel wordt de zaak trouwens beslecht bij het Hof van Cassatie.

Van Aert liet zich destijds bijstaan door Walter Van Steenbrugge, een bekende advocaat uit België die bijvoorbeeld ook YouTuber acid verdedigt. Van Steenbrugge vreest dat Uijtdebroeks een fikse schadevergoeding zal moeten betalen.

"Alles staat of valt natuurlijk bij de inhoud van het contract", zegt hij aan VTM Nieuws. "Er zijn mogelijks clausules in het contract die de renner toelaten om zijn contract vroegtijdig te beëindigen. Je kan een contract ook vroeger laten ontbinden, maar dan moet er een akkoord zijn tussen beide partijen, tussen de ploeg en de renner."

Spanningen

Net als bij Van Aert en Nuyens, liggen spanningen tussen renner en ploeg aan de basis van de breuk. Van Aert riep die spanningen in als dringende reden, maar de rechter volgde die redenering niet. "In het geval van Uijtdebroeks is er waarschijnlijk ook geen dringende reden om het contract te beëindigen", zegt Van Steenbrugge.

Uijtdebroeks zal dus een flinke afkoopsom moeten betalen, maar dat kan volgens Van Steenbrugge ook via een minnelijke schikking. "De hoogte van het bedrag kan op voorhand in het contract opgenomen zijn. Als dat niet het geval is, wordt een bedrag vastgelegd op basis van diverse factoren."

"Uijtdebroeks is natuurlijk belangrijk voor BORA - hansgrohe. Hij is een beloftevolle renner, behaalde de achtste plaats in de Vuelta, hij is een goede communicator, de renner heeft ook veel supporters... dan kan dat bedrag wel oplopen. Meestal wordt die vergoeding opgehoest door de nieuwe werkgever."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023