Stef Clement over verschil tussen Franse en Nederlandse benadering: 'Plugge begrijpt niet goed dat ze minder in een maakbare wereld geloven'

NOS-commentator Stef Clement staat bekend om het geven van zijn ongezouten mening. 

Plugge

In de podcast Cycling Inside bespreekt hij het verschil tussen een team als Team Visma | Lease a Bike en Franse ploegen. Vorig jaar tijdens de Tour de France een heet hangijzer omdat ploegbaas Richard Plugge Groupama-FDJ wees op de enigszins gebrekkige werkwijze. De renners zouden op de rustdag namelijk twee halve liters gedronken hebben, aldus Plugge. Geen ideale voorbereiding op wat nog zou komen.

Clement reed zelf ook drie jaar in Franse dienst. "Er stond weleens bier in de bus, ja. Alleen begrijpt Richard niet goed, en dat kun je hem niet kwalijk nemen omdat hij nooit anders heeft gezien, dat niet iedereen naar de wereld kijkt door eenzelfde bril. In het zuiden van Europa geloven ze veel meer in lotsbestemming, terwijl we in het noorden van Europa meer uitgaan van een maakbare wereld. Dat is ook wat Plugge promoot."

De beste worden

Daardoor heerst een heel verschillende mentaliteit, stelt Clement. "Plugge wilde de beste worden, maar bij Groupama-FDJ willen ze dat helemaal niet. Het is meer familie. Bernaudeau (oud-ploegbaas van Clement, red.) heeft een jaar niet tegen me gepraat toen ik wegging."

Clement haalt het afscheid van Thibaut Pinot vorig jaar in de Tour de France aan als voorbeeld. "Het gaat me helemaal niet om Richard, maar ik hoop wel dat hij dat heeft bekeken. Daar stonden duizenden mensen op een berg voor een renner van wie ze zijn gaan houden. Er stonden meer fans van Pinot op één berg dan dat er in de hele Tour van Jumbo langs de weg stonden."

"Dan kun je niet zeggen dat ze het verkeerd doen, maar ze doen het anders. Dat maakt het niet onprofessioneel. Ze runnen al 28 jaar een wielerploeg. Net als Cofidis en Ag2r. Dat zijn niet per toeval allemaal Franse ploegen. Die wielercultuur is anders dan de onze, maar dat maakt het niet slecht. Ze zijn niet telkens met meer, verder en beter bezig in landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Dat is het verschil."

Nieuws
  • Cor Vos