Stef Clement zowaar positief na tweede Pyreneeënrit Tour: 'Dit is het beste wielrennen ooit, een wonder!'

Stef Clement staat als analist niet bepaald bekend als een positivo, maar vandaag schoot hij uit z'n slof. 

stef clement

Stef Clement heeft nogal eens forse kritiek op de renners en ploegleiders in zijn rol als commentator of analist bij de NOS. Maar na het tweeluik in de Pyreneeën kwam hij superlatieven tekort. We zagen de Tilburger nog nooit zo enthousiast.

Visma Firma Sloopwerken

In zijn analyse bij de NOS direct na de streep zag hij meerdere winnaars. "Pogacar is de grote winnaar, maar we zijn allemaal grote winnaars! Het is een fantastisch Pyreneeënweekend geweest. Dit is het allerbeste wielrennen dat we ooit hebben gezien. Daar sta ik keihard voor. We hebben twee dagen een keihard gevecht gezien."

Hij stak ook Visma | Lease a Bike nog een veer in de reet. "Vandaag waren de rollen omgedraaid in vergelijking met gisteren: het was aan Visma | Lease a BIke. Ze konden ook niet anders en ze hebben dat zo goed gedaan. Visma was Firma Sloopwerken. Ze hebben bijna iedereen optimaal kunnen benutten. Dat was ook het plan."

Vingegaard op 10 km van de meet en dan maar hopen. Tegenstander. Dit gevecht duurt eigenlijk een heel jaar. Het is een kennisstrijd en het is een gevecht met kracht en hij mist natuurlijk zes weken in de voorbereiding. De groei die Pogacar heeft gemaakt in de afgelopen twaalf maanden kan-ie voorlopig nog niet bijhouden. Ten opzichte van Evenepoel womnderkinderen van wielrennen.

Koolhydraatopname

Uiteraard kreeg ook de geletruidrager nog een pluim van Clement. Hij kan het bijna niet geloven. "Hoe goed Pogacar is, dat is echt een wonder. We hebben een dipje gezien op woensdag. Maar nu rijdt-ie vijf minuten af van de recordtijd van Pinot".

Dat zal misschien wel wat wenkbrauwen doen fronsen, maar Clement wijst op een reden voor de topprestatie die Pogacar en in zijn kielzog de anderen nu kunnen leveren. Het heeft met de koolhydraatinname per uur te maken. Die is de afgelopen jaren veel hoger geworden met dank aan de wetenschap

"Je ziet dat ze hun energieniveau op peil houden, en dus is het op de slotklim een soort tijdrit omhoog na 150 kilometer fietsen ten opzichte van een paar jaar geleden. Het zijn echt waarden, wattages, waarmee je vroeger een klimtijdrit kon winnen."

Tour de France
  • Screenshot NOS