Peter Sagan maakt programma richting Parijs 2024 bekend: 'Ik werd geboren én zal sterven op een MTB'

Peter Sagan zette een punt achter zijn wegcarrière en wil volgend jaar terug schitteren in zijn favoriete wielerdiscipline.

Olympic Games 2016 MTB men

We zijn nog niet van Peter Sagan af. De Slowaak wil volgend jaar naar de Olympische Spelen in Parijs om er te schitteren in de mountainbikerace. Sagan heeft een verleden als mountainbiker en kroonde zich bij de junioren zelfs tot wereldkampioen.

Een ticket voor Parijs heeft hij nog niet en dus moet Sagan dringend aan de bak. Zich kwalificeren via punten is overigens niet meer mogelijk. Hij hoopt op een wildcard. In gesprek met wielerjournalist Lukáš Ronald Lukács onthulde hij zijn mountainbikecampagne, die al in februari 2024 begint, na een trainingskamp in Zuid-Afrika.

De eerste wedstrijd op zijn programma is er ééntje in Abu Dhabi op 11 februari. Daarna volgen wedstrijden in het Spaanse Chelva (17-18 februari), het Spaanse Banyoles (24-25 februari) en Marseille (16-17 maart). Vervolgens keert Sagan even terug naar de weg om zijn vormpeil wat aan te scherpen in kleinere Sloveense 1.2-eendagskoersen. Dat zal hij doen in het shirt van een continentale ploeg uit Slowakije, waar broer Juraj ploegleider is.

Zes wereldbekers

Na die korte uitstap op de weg begint het serieuze werk. Sagan zal in aanloop naar de Olympische Spelen alle zes de wereldbekerwedstrijden rijden. Het gaat om de manches in het Braziliaanse Mairiporã (12-14 april) en Araxá (19-21 april), Nové Město na Moravě (24-26 mei), Val di Sole (14-16 juni), Crans-Montana (21-23 juni) en de Haute-Savoie (28-30 juni).

29 juli is de grote dag. "Ik zal mijn best doen om terug competitief te zijn en vooral om terug plezier te beleven. Ik heb altijd gezegd: ik ben geboren op de mountainbike en ik wil sterven op de mountainbike. Bij de junioren wist ik zelfs niet zeker of ik wel wegrenner ging worden."

Nieuws
  • Photo LB/RB//Cor Vos © 2016