Herygers zet Van der Poel óók boven Van Aert: 'Volgens mij zat hij in Herentals op zo'n 90 procent'

Mathieu van der Poel toonde in zijn eerste cross dat hij een paar maatjes te groot is voor de concurrentie.

X2O Trofee Herentals elite men 2023

Dat zag ook commentator Paul Herygers, die namens Sporza terugblikte op de cross in Herentals. Van der Poel reed al in de eerste ronde weg en pas aan de finish zagen ze de wereldkampioen terug. "Vroeger moest je eerst dagen op de teller hebben om te kunnen presteren. Dat is nu allemaal achterhaald. Ze gaan op stage en ze komen beter terug."

Het ergste voor de concurrentie: volgens Herygers is Van der Poel nog lang niet op zijn top. "Ik ben onder de indruk van Van der Poel en ik denk dat hij er een punt van zal maken om nergens iets te laten liggen. Volgens mij zat hij in Herentals aan zo'n negentig procent. Er zit dus nog wat marge op."

Rangorde

Al had hij deze overmacht van Van der Poel niet verwacht. "Hij reed in de eerste ronde weg en ontnam de rest zo meteen de moed. Die waren blij dat hij ervandoor ging, want het was gewoon niet normaal. Hij reed vijf kilometer per uur te rap. Het zou kunnen dat de rest voor de kruimels rijdt, maar het is ook niet erg wanneer je andere doelen hebt", vertelt Herygers, die Van der Poel óók hoger in de rangorde zet dan Van Aert.

"Het is jammer dat we geen 'mottige' cross meer krijgen, zoals bijvoorbeeld Dendermonde, waar het echt ploeteren is. Dan zou Van Aert misschien nog wat dichter kunnen komen, maar op crossen zoals in Herentals denk ik dat Van der Poel een tikkeltje voorsprong heeft op de rest."

Cyclocross
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023