Interview | Daan Hoole blikt terug op WK: 'Mathieu had ons amper nodig, hij wint bijna in zijn eentje het WK'

Wieler Revue blikte onlangs met helpers Daan Hoole en Jan Maas terug op de dag dat Mathieu van der Poel Nederland in vervoering bracht.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Het hele interview is te lezen in onze eindejaarsspecial, die hier te bestellen is! Of nog beter: neem een abonnement zodat je de seizoensgids met onder meer alle ploegen en renners, uitgebreide interviews met Mathieu van der Poel en Bas Tietema en een reportage van het trainingskamp van Lidl-Trek op de deurmat krijgt! Een ideaal kerstcadeau!

Daan Hoole vertelde dat hij meteen door had hoe uniek het was dat hij onderdeel uitmaakte van de ploeg die wereldkampioen werd. "Voor mijzelf was de wedstrijd niet goed verlopen, want ik viel op het lokale rondje en was vrij snel uit koers. In het begin baalde ik van de slechte koers die ik had gereden. Toen ik de bus binnenkwam, zat ik eerst een beetje te mokken."

Toen Van der Poel de koers in vuur en vlam zette, begon het ook weer meer te leven bij de hardrijder van Lidl-Trek. "Zeker toen we met z’n allen langs de kant van de weg gingen staan. We hebben de longen uit ons lijf geschreeuwd om hem aan te moedigen."

Photo: POOL UCI Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023 Na zijn valpartij

Tijdens de koers ontfermde Hoole zich vooral over medekopman Dylan van Baarle. "Dylan wil liever van voren rijden, en dat vind ik zelf ook fijn. Mathieu maakt dat niet uit. Die zei tijdens de bespreking vooraf: ‘Als ik het lokale circuit als zestigste oprijd, is het ook prima. We hoeven niet te stressen om per se als eerste op te draaien.’ Landen als België en Denemarken deden dat wel en hebben zeker twee of drie mannetjes opgeofferd. Wat dat betreft is hij een atypische kopman."

'Mathieu zei tijdens de bespreking vooraf: ‘Als ik het lokale circuit als zestigste oprijd, is het ook prima.''

"Oscar Riesebeek heeft nog een flinke inspanning moeten doen toen Mathieu op een flink gat zat na die staking, maar verder hebben we eigenlijk weinig kunnen doen als helpers. Dat maakt Mathieu zo speciaal. Hij had ons amper nodig, hij wint bijna in zijn eentje die wedstrijd. Het parkoers was er ook naar, maar dat kunnen maar weinig renners, hoor."

Mads Pedersen

Na zijn aanval waren ze in de Nederlandse ploeg ervan overtuigd: dit is binnen. "Pascal (Eenkhoorn, red.) had al een paar keer geroepen dat het binnen was. Dertig seconden later ging Mathieu onderuit… We dachten allemaal dat hij het daar zou verliezen, maar het gat was nog best groot. Iedereen weet dat hij een speciale is. Als je ziet hoe hij ook wegreed van toppers als Van Aert, Pogačar en Pedersen… Dat is gewoon ongelooflijk."

"Hij was zoveel beter dan die anderen. En ik weet hoe goed Mads is. Mads zegt altijd dat er een paar supersterren zijn in het peloton en hij net een niveautje onder hen zit. Hij vindt het ook bijzonder wat Mathieu doet. Of ik een dubbel gevoel had omdat Mads een teamgenoot is? Nou, ik had het Mads ook gegund, maar in de dagen voor de koers werd zo’n teamgevoel gecreëerd dat ik fanatiek Mathieu steunde. Het was uniek."

Magazine
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023