Nys ging na moeilijke periode drie weken herbronnen in Spanje: 'Ik heb heel veel twijfels'

Na enkele weken trainen aan de zonnige Spaanse kust, duikt Thibau Nys komend weekend terug het veld in.

World Cup Flamanville women 2023

Zaterdag vindt in Antwerpen de eerste grote clash tussen de grote drie plaats. Ook Thibau Nys zal terug aan de start staan. Hij vertoefde de voorbije drie weken aan de Spaanse kust, waar hij met Lild-Trek een trainingskamp afwerkte. Daar kon hij fysiek en mentaal de batterijen terug opladen na een moeilijke periode. Na zijn laatste zege in de Koppenbergcross kende hij immers een opmerkelijke terugval.

In Spanje werd er veel getraind, maar nam Nys ook wat tijd voor zichzelf. "Zo ben ik op een dag in mijn eentje naar Moreira gereden”, vertelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad. “Twintig graden, prachtige kustweg. Ik heb mij daar in het zonnetje gezet met een toast avocado en zalm en heb daar een uur gezeten. Zoiets doet me goed. Fysiek en mentaal had ik dit nodig. Na Flamanville was ik echt leeg."

Winnen zit momenteel niet in zijn hoofd. "Van Aert, Van der Poel en Pidcock zullen zaterdag ook aanwezig zijn, maar het enige waar ik nu mee bezig ben, is mezelf. Hoe word ik terug de crosser die ik bij de start van het seizoen was? Ik weet echt niet hoe ik ga terugkeren van deze stage. Maar ik heb wel het gevoel dat ze mij goed gaat doen."

Vragen

Nys zit nog steeds met vragen over die terugval. "Het ambetante is dat ik er geen verklaring voor heb. Ik denk dat het nu belangrijk is dat ik de juiste balans vind tussen trainen en rusten. Wat heb ik nodig, ben ik te voorzichtig geweest in mijn trainingen of moet ik nog voorzichtiger worden? Ik geloof niet in het argument van de leeftijd en zag die terugval niet aankomen."

En zo is de prille carrière van Nys er ééntje van pieken en dalen. "Ik heb heel veel twijfels. Ik zit momenteel in een fase, zowel op de weg als in het veld, dat het met heel veel ups en downs gaat. De puzzelstukjes zullen de komende jaren in elkaar moeten vallen."

Achtergrond
  • Photo: Billy Ceusters/PNCor Vos Ā© 2023