Thomas Dekker: 'Als wij een avondje gingen zitten, wist jij na die avond dat ik een zak bloed had gedaan'

Thomas Dekker gold als grootste talenten van Nederland, maar dat is er door verschillende redenen nooit helemaal uitgekomen.

Ster ZLM Tour 2014 stage - 2

In gesprek met Clubhuis Team Lucas kijkt hij terug. "Ik weet nog dat ik de Tirreno-Adriatico won in het voorjaar van 2006. Ik was naar Italië verhuisd en drie of vier weken voor de Tirreno gaf ik voor het eerst een zak bloed af. Een dag of vijf voor de Tirreno vloog ik naar Madrid en kreeg ik die zak bloed terug."

Dekker noemt het best spannend. Met een petje op en kraag omhoog, een geheime sim-kaart en cash geld vloog hij naar Madrid. "Ik won vervolgens de Tirreno en had de hele week attent moeten rijden. Het was koud de hele week. Ik weet nog dat ik als 21-jarige op mijn bed zat en dacht: gaat dit nu de komende vijftien jaar zo zijn? De tranen liepen over mijn wangen. Dat is niet gezond natuurlijk. Dat is niet goed voor een mens."

Las Palmas

Volgens Dekker ligt daar een deel van de verklaring voor zijn excessieve gedrag tijdens en na zijn loopbaan. "Dat je daarna extreem gedrag gaat vertonen en keihard moet gaan liegen voor televisie dat helpt niet om een beter mens te worden, denk ik. Ik was daar niet geschikt voor, ik was er te gevoelig voor."

"Als wij een avondje met elkaar gingen zitten en we hadden het leuk, dan wist jij gewoon na die avond dat ik een zak bloed had gedaan. Ik was daar niet zo moeilijk in. Alleen dat kan niet in zo'n gesloten wereld. Het is gevaarlijk. In sommige landen is het bij wet verboden, en dan hebben we het nog geeneens over de gezondheid."

Twee weken terug kwam Dekker dopingdokter Fuentes toevallig tegen. "Ik was op Gran Canaria in Las Palmas. Ik parkeerde mijn auto en ik zag Fuentes ineens op straat lopen. Hij weet niet wie ik ben. Hij heeft zoveel atleten gehad, er zaten op dat moment 120 sporters bij. Hij wist mijn naam ook niet. Ik heb nog wel gezegd dat ik de Tirreno daarna had gewonnen, haha."

Nieuws
  • Photo Davy Rietbergen/Cor Vos © 2014