Rik Van Looy en Tom Boonen: 'Voor wat en voor wie rijdt Van Aert zich elke Tour helemaal leeg?'

Vlaamse wielericonen Tom Boonen en Rik Van Looy zijn bijzonder kritisch voor de keuzes die Wout van Aert maakt.

Kristallen Fiets award show 2021

Wout van Aert reed in 2023 niet zijn allerbeste seizoen. Hij is uiteraard nog steeds één van de beste renners ter wereld, maar op de grote afspraken kwam hij iedere keer een tikkeltje te kort. Zo voegde hij opnieuw drie zilveren medailles bij zijn indrukwekkende collectie eremetaal (WK veldrijden, WK wegrit en EK wegrit). In Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix werd hij derde.

"Wout van Aert is 29 jaar en nog steeds geen wereldkampioen", zegt wielerlegende Rik Van Looy in zijn VRT-docu. "De tijd begint te dringen. Als hij nu al vijf klassiekers gewonnen had, dan kan je zeggen 'mijn carrière is helemaal geslaagd'. Maar dat is dus niet het geval."

"We moeten hem niet afbreken hé. Het is nu éénmaal zo. Als je de waarheid zegt dan kwets je soms mensen. Maar de waarheid is er." Grote rivaal Mathieu van der Poel reed dan weer zijn beste seizoen ooit. "Hij pakte nogal uit in 2023. Tijdens de laatste twee kilometer van Milaan-San Remo reed hij op het vlakke, in z'n ééntje, 65 km/h. Na 290 kilometer. Dat is indrukwekkend."

Kopmanschap

Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar zijn vrijwel het hele jaar door de absolute kopman in hun ploeg. Bij Van Aert is dat niet het geval. Het moto bij Visma - Lease a Bike luidt immers 'Samen winnen'. Van Looy vindt dat jammer.

"Een coureur zoals Wout bepaalt toch zelf wat hij doet of hoe hij wil rijden? Wat gaat hij in de Ronde van Italië doen? Een rit winnen en bij de eerste 10 eindigen. Maar wat heeft hij daar aan? Daarvoor hoeft zo'n coureur niet de Giro te rijden. Hij moet klassiekers winnen."

(Lees verder onder de foto)

Van Aert verricht berewerk in de Pyreneeën in dienst van zijn kopman. Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022

Tom Boonen treed hem bij. "Die Tours die hij rijdt? Voor wat en voor wie doet hij dat?" Van looy: "Ik heb het ook gezegd, dat is zonder voor hem. Er zijn andere coureurs die het werk kunnen opknappen. Dat hoeft hij toch niet te doen?"

Nog max vijf jaar

Van Aert heeft volgens Boonen niet veel tijd meer om de hiaten, en dat zijn er nog wel wat, op zijn palmares op te vullen. "Die jongen beseft niet dat hij nog maar vier, vijf goede jaren heeft. Dat gaat voorbij hé. Die kansen komen niet meer terug. En al die voorjaren die hij op 95% heeft gereden. Die zijn ook weg hé. En vervolgens rijdt hij zich telkens leeg in de Tour. Dat is allemaal mooi, maar je wint er niks mee."

Achtergrond
  • Photo GvG/PN/Cor Vos © 2021