Heel mooi initiatief van Thijs Zonneveld! Sporthelden op school: 'Volgende generaties in beweging brengen'

500.000 kinderen hebben obesitas, 1 op de 5 kinderen speelt minder dan 20 minuten per week buiten. Zonneveld en anderen komen met een plan om daar wat aan te doen. 

thijs zonneveld op het startpodium

Enige tijd geleden luidde Thijs Zonneveld de noodklok: mensen bewegen te weinig. Volwassenen zitten de hele dag op kantoor en de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, maar veel erger nog: ook kinderen bewegen veeeeeel te weinig. De cijfers die je in de intro bij dit artikel leest zijn schrikbarend. De WHO (World Health Organization) heeft dat gebrek aan beweging dan ook officieel als epidemie aangeduid.

Koe bij de hoorns

Zonneveld liet het niet bij de constatering in een column, maar vatte samen met anderen de koe bij de hoorns. Ze startten het initiatief Sporthelden op School.

"Geboren uit een proefballonetje op Twitter, gemaakt door een groep mensen met hart voor de sport, ondersteund door o.a. VWS, NOC*NSF en het Jeugdsportfonds. Doel: zoveel mogelijk kinderen laten bewegen en kennis laten maken met (nieuwe) sporten", schrijft de columnist/journalist van onder andere het AD erover.

Revolutie

Hij is zelf op z'n 43ste nog (semi)profwielrenner bij BEAT Cycling, maar concreet betekent het initiatief dat scholen een sportheld die is aangesloten bij het initiatief op school kunnen uitnodigen voor een clinic of iets anders om zo de jeugd te inspireren en aan te zetten tot meer bewegen.

Op de website van het initiatief staat daarover het volgende: "Wij willen een revolutie teweegbrengen rond sport, bewegen, gezondheid en preventie. Zodat kinderen bewuster worden van het belang van bewegen en gezondheid. En, uiteindelijke, fitter worden."

Sporters

De website is sinds deze week in de lucht en op de site staan al een paar namen van topsporters die bij het initiatief zijn aangesloten. Zo is wielrenster Riejanne Markus van Visma | Lease a Bike en haar man gravelrijder/strandracer/sokkengoeroe Jasper Ockeloen aangesloten bij het initiatief - zij behoren tot de vriendenkring van Zonneveld. Ook Wesley Kreders naam prijkt op de site.

Daarnaast zie je onder andere wereldkampioen roeien Marloes Oldenburg haar naam op de site staan en zijn er verder sporters van cricket tot karate aangesloten bij het initiatief.

Maar Zonneveld is altijd op zoek naar nieuwe namen. "Ben je een topsporter en wil je één of meerdere keren per jaar kinderen enthousiasmeren door jouw verhaal te vertellen en jouw sport te showen: meld je aan op de site. We helpen je met alles, er is een vaste vergoeding van 250 euro per keer", schrijft hij op Twitter.

Scholen die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website; de link daarnaartoe staat eerder in dit artikel.