Eddy Merckx stelt het goed na darmoperatie en deelt zijn favoriet voor Luik-Bastenaken-Luik

Zijn gezondheid weerhield Merckx er niet van om de koers op de voet te volgen en zich te wagen aan een voorspelling voor Luik-Bastenaken-Luik.

Merckx

Eddy Merckx (78) is voor het eerst in het openbaar verschenen sinds hij enkele weken geleden met spoed geopereerd werd. De Kannibaal woonde de opening van een nieuw wielermuseum in Aywaille bij. Het museum ligt aan de voet van de Col de la Redoute. Het viel op dat hij fel vermagerd is.

Merckx werd op 26 maart 's nachts met spoed naar het Universitair Ziekenhuis van Jette gebracht. Zijn darm bleek gekanteld te zijn. Hij werd meteen geopereerd en daarbij werd een aanzienlijk deel van de darm weggehaald. Merckx liet aan Het Laatste Nieuws weten dat hij wakker werd met 'helse pijn' en 'enorm heeft afgezien'.

Intussen is hij aan de beterhand, maar wel fel vermagerd. "Alles is goed verlopen", vertelde zoon Axel aan RTL. “Hij heeft nog tijd nodig om te herstellen. Je mag niet vergeten dat hij binnenkort 79 wordt, dan gaat het allemaal wat minder snel. Hij komt voor het eerst sinds de operatie weer buiten. Hij ziet er goed uit en voelt zich niet slecht."

Luik-Bastenaken-Luik

Zijn gezondheid heeft Merckx er niet van weerhouden om de voorbije weken de koers te volgen. De grootste aller tijden vreest dat Mathieu van der Poel zondag in Luik-Bastenaken-Luik zijn meerdere zal moeten erkennen in Tadej Pogacar.

"Zelfs al zegt men dat hij zich gespaard heeft in de Amstel, vond ik Mathieu daar net iets minder fris ogen”, zegt Merckx aan SudInfo. “Wat natuurlijk perfect normaal is, na die inspanningen in de Ronde en Roubaix. Zelfs voor zo’n kampioen begint dat na een tijd door te wegen. Daarom ga ik voor Pogacar, omdat hij het voordeel van de frisheid heeft."

Nieuws
  • Cor Vos