Renaat Schotte: 'Stop etappes in grote rondes achter een betaalmuur en maak het einde toegankelijk voor iedereen'

Schotte vindt vlakke etappes in grote rondes veel te lang en saai om integraal uitgezonden te worden op de televisie.

Renaat

Renaat Schotte pleit voor een hertekening van het tv-format van de wielersport. De Belgische wielercommentator zegt in de podcast De Grote Plaat dat openbare televisie-uitzendingen ingekort moeten worden en dat een deel van de koers achter een betaalmuur moet.

Schotte merkt op dat wielerliefhebbers weinig enthousiast zijn om vlakke etappes in grote rondes van start tot finish te volgen. Die kennen vrijwel steeds hetzelfde saaie verloop: een groep vroege vluchters glipt na de officiële start weg en in de finale worden ze ingerekend door het peloton, waarna het tot een massasprint komt.

Betaalmuur

"Ik ben een groot liefhebber van massasprints, maar het probleem is wel dat je dan vaak een saaie aanloop krijgt", zegt Schotte. "Dat verkoopt tegenwoordig moeilijk op televisie. Je moet af van de integrale uitzendingen voor een breed publiek. Je stopt elke rit in een grote ronde achter een betaalmuur en het einde laat je toegankelijk voor iedereen."

"Buiten Vlaanderen en andere wielergekke gebieden is de koers niet behapbaar. Als je het product wereldwijd wilt slijten aan de gemiddelde Argentijn of Chinees, moet je daarom naar een ander format. De mensen zijn in de rest van de wereld vooral bezig met overleven. Als je dan anderhalf uur van je tijd spendeert aan het kijken naar een sportevenement, is dat al veel.”

“Het koersformat is veroordeeld tot aanpassing. Anders wordt de koers zelf ook bedreigd, als je ziet wat ze gedaan hebben met bijvoorbeeld de Formule 1. De koers komt maar op de zoveelste trede van de waardeladder. als je het wil verkopen aan het grote publiek, moet je de koers inkorten op televisie."