Girmay openhartig over moeilijk 2023: 'Na zege in Gent-Wevelgem was ik mentaal niet klaar voor wat op me afkwam'

Na een minder geslaagd seizoen, hoopt Biniam Girmay straks tijdens de klassiekers zijn benen van twee jaar geleden terug te vinden.

Gent-Wevelgem 2022

Biniam Girmay was in 2022 dé grote revelatie van het voorjaar. De Eritreeër sloeg de wielerwereld met verstomming door als eerste Afrikaan ooit Gent-Wevelgem te winnen. De verwachtingen in 2023 waren dan ook torenhoog, maar Girmay kon die niet inlossen.

In het klassieke voorjaar kwam hij er niet aan te pas. Daar zit een flinke dosis pech (ziekte, valpartijen...) voor iets tussen. Ook in zijn eerste Tour wilde het maar niet lukken. Girmay sloot 2023 af met een ritzege in de Ronde van Valencia en een ritzege in de Ronde van Zwitserland.

Mentaal niet klaar

“Ik was er mentaal niet klaar voor”, zegt Girmay in een openhartig interview met Het Laatste Nieuws. “Het was zo veel na Gent-Wevelgem. Er waren de interviews in de media, het feit dat iedereen me kende en de druk die dat met zich mee bracht, de fans die op hun manier ook voor druk zorgden. Soms was ik totaal relax en chill, maar andere keren…"

Op fans kon hij wel degelijk rekenen. Na zijn ritzege in Zwitserland stond een omvangrijke groep Eritreeërs hun held op te wachten. Ze stormden op Girmay af, er werd gezongen, gedanst en gefeest. “Zonder fans is wielrennen niets, dat hebben we tijdens de covidtijd gezien", zegt Girmay. "Fans geven me veel vreugde."

(Lees verder onder de beelden)

De keerzijde is dat ze enorm veel druk creëren. "Ik moet ze gelukkig maken. Als ik tweede word is niemand gelukkig, de fans niet en ik niet. Zo ben ik nu ook ontgoocheld in mezelf, na de eerste drie, vier dagen in de Tour Down Under, dat ik nog niet gewonnen heb."

San Remo, Ronde & Roubaix

Girmay is momenteel in Australië de Tour Down Under aan het rijden en dat doet hij uitstekend. In de eerste vier etappes finishte hij achtereenvolgens derde, vierde, achtste en tweede.

Tot en met Parijs-Roubaix rijdt Girmay bijna elke klassieker. Milaan-San Remo is het eerste grote doel. "Daar wil ik op het podium eindigen. Andere hoogtepunten zijn de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022