Bourlart vergelijkt Girmay met Tiger Woods: 'Na zijn winst in Gent-Wevelgem kreeg hij 6000 berichten'

Biniam Girmay heeft de eerste zege van het jaar binnen. Hij won in Australië de Surf Coast Classic.

Surf Coast Classic 2024

Bij Intermarché-Wanty vertrouwen ze hard op de kwaliteiten van de Afrikaan, die in 2022 een geweldig jaar kende met winst in Gent-Wevelgem en in een rit in de Giro d'Italia. Vorig jaar was het een stuk moeilijker voor de uit Eritrea afkomstige sprinter. Hij viel hard in de Ronde van Vlaanderen en had moeite om te gaan met zijn vernieuwde status.

Manager Jean-François Bourlart in gesprek met Het Laatste Nieuws over zijn kopman: "Hij is met een nieuwe mentaliteit in het nieuwe seizoen gestapt. Vroeger dan normaal is hij begonnen in de Tour Down Under. Hij staat nu waar we wilden dat hij zou staan. En hopelijk rijdt hij straks een goed klassiek seizoen, van de Omloop tot Parijs-Roubaix."

Duizenden berichten

Na Australië keert hij terug naar Eritrea, maar bij Intermarché-Wanty hopen ze dat hij vroeg of laat verhuisd, zodat het makkelijker voor hem wordt. "In onze ploeg is hij de echte leider. Hij is de eerste zwarte Afrikaan die een Vlaamse klassieker heeft gewonnen. Hij is de Tiger Woods op de fiets. Veel van ons imago als ploeg hebben we aan Girmay te danken. Hij blijft bij ons tot 2026. Ik hoop dat hij tegen die tijd de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen. Dat kan hij."

Dat het in 2023 niet lukte, was niet gek, aldus Bourlart. "De avond na zijn overwinning in Gent-Wevelgem kreeg hij zesduizend berichten op zijn iPhone. Dan weet je het wel. In één klap werd hij een vedette. Daar was hij helemaal niet klaar voor. Bini wist dat de verwachtingen in 2023 groot waren. Na de klassiekers hebben we naar de Tour toe gewerkt, maar niet zoals het moest. Ondanks een ritzege in de Ronde van Zwitserland."

Nieuws
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2024