Dit zijn de 10 jongste en oudste renners in het WorldTour-peloton

In het peloton rijden momenteel renners rond die wat hun leeftijd betreft vader en zoon zouden kunnen zijn!

UEC Road European Championships 2023 day-1a

De trend waarbij renners op steeds jongere leeftijd hun eerste profcontract weten te versieren zet zich voort. Bij de supertalenten is het tegenwoordig zelfs vanzelfsprekend dat de beloftencategorie overgeslagen wordt. Andrew August maakte deze winter bijvoorbeeld de overstap van de junioren naar de profs.

De Amerikaan geldt als een groot klimtalent en is ook een geweldige crosser. Zo won hij vorig jaar bij de junioren een etappe met finish op de Grand Colombier en in het veld won hij met overmacht de loodzware Koppenbergcross.

Bij INEOS Grenadiers waren ze zo onder druk dat Andrew 'AJ' August straks tussen de grote jongens mag laten zien wat hij waard is. Op het moment van schrijven is August met zijn 18 jaar en 95 dagen de allerjongste renner in het WorldTour peloton.

De op één na jongste is Markel Beloki. De Spanjaard zou naar verluidt over minstens zoveel klimcapaciteiten beschikken als zijn vader Joseba, die drie keer op het Tourpodium stond. Beloki debuteerde vorige week week op Mallorca voor EF Education - EasyPost en is amper 18 jaar en 172 dagen oud.

De derde jongste is de Deen Theodor Storm. Hij mag net als August straks zijn profdebuut maken in het shirt van INEOS Grenadiers. Op dit moment is Storm 18 jaar en 290 dagen oud. De volledige top-10 kan u hieronder terugvinden.

Foto: Procyclingstats

Oudste renners

Bij INEOS vertrouwen ze zowel op de jeugd als de oude garde, want naast de jongste en de derde jongste, koerst ook de oudste renner dit seizoen in dienst van de Britse formatie. De Australiër Cameron Wurf is al prof sinds 2007 en heeft 40 jaar en 165 dagen op zijn teller staan. August en Storm zullen zijn advies ongetwijfeld waarderen!

De tweede oudste renner is de Japanner Yukiya Arashiro. Velen hebben wellicht nog nooit van hem gehoord, maar hij is geen onbekende. Arashiro koerst al sinds 2011 voor grote ploegen, rijdt momenteel voor Bahrain-Victorious en stond al in 16 (!) grote rondes aan de start. Arashiro is 39 jaar en 115 dagen oud.

De Italiaan Dario Cataldo (Lidl-Trek) staat met een leeftijd van 38 jaar en 304 dagen op plek drie. De bekendste namen in het lijstje zijn de Britse iconen Mark Cavendish op plek vijf en Geraint Thomas op plek 10. Dit is de volledige top-10:

Foto: Procyclingstats

In het vrouwenpeloton is de allerjongste renster zelfs nog minderjarig! Het Britse supertalent Cat Ferguson is amper 17 jaar en 274 dagen oud en heeft al een profcontract bij Movistar beet. De oudste renster is de Spaanse Mavi García. Zij is 40 jaar en 24 dagen oud en denkt overigens nog lang niet aan stoppen, want ze staat nog tot eind 2025 onder contract bij Liv AlUla Jayco.

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos Ā© 2023