Strade Bianche krijgt vier extra grindstroken en gaat voorbij de 200 kilometergrens

De Strade Bianche doet er dit jaar nog een schepje bovenop. De koers piekt voor het eerst boven de 200 kilometer.

Strade Bianche Elite 2021

In de voorgaande edities kwam de afstand van de Strade Bianche nog nooit boven de 184 kilometer. Maar op 2 maart zal Italiaanse koers voor het eerst de 200 kilometer barrière doorbreken. Dat zullen geen makkelijke extra kilometers zijn.

11 wordt 15

Er zullen met deze toevoeging maar liefst vier grindstroken meer bedwongen moeten worden. Door de aanpassingen gaat de koers nu van 11 grindstroken en 63 kilometer aan gravel, naar 15 grindstroken, goed voor 70 kilometer aan gravel.

Van semiklassieker naar monument?

In het verleden was het al vaker een discussie: moet Strade Bianche het zesde monument worden? Een van de tegenargumenten was dat de koers niet lang genoeg was.

De vijf monumenten: Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije kennen allemaal meer dan 200 kilometers. Maar nu de Strade ook voorbij die magische grens gaat, doet de koers over de witte wegen van Toscane een stapje dichter richting een mogelijke monumentale status.

Edities vorig jaar

Vorig jaar wist Tom Pidcock na een indrukwekkende solo van 50 kilometer de als eerst aan te komen op de Piazza del Campo. Over de extra kilometers gaat de Brit een poging doen zijn titel te verlengen.

Bij de vrouwen zagen we een van de mooiste duels van het seizoen met Demi Vollering en Lotte Kopecky die het tot op de meet uitvochten om de overwinning. Maar het meest bijzondere was nog wel het ontsnapte paard wat een aantal honderden meters voor Vollering uit galoppeerde.

Nieuws
  • photo LB/RB/Cor Vos © 2021