Casper van Uden verslaat Dylan Groenewegen en boekt eerste profzege in AlUla Tour

Casper van Uden heeft zijn eerste proefoverwinning geboekt. De Nederlander bleef Dylan Groenewegen nipt voor in de sprint.

AlUla Tour 2024 stage 1

De eerste etappe in de AlUla Tour - voorheen de Saudi Tour - beloofde een massasprint te worden. Vorig jaar werd de ronde gewonnen door de Portugees Ruben Guerreiro, die dit jaar echter niet aan de start staat. De grote favorieten voor de eindwinst zijn Davide Formolo, William Junior Lecerf en vooral Simon Yates. Voor de ploeg van de Brit, Team Jayco-AlUla, is het een thuiswedstrijd.

Naast Yates staat ook Dylan Groenewegen aan de start. De Amsterdammer was vooraf samen met Tim Merlier de grote favoriet om de eerste etappe te winnen. Daarom controleerden Team Jayco AlUla en Soudal Quick-Step de vlucht van de dag. Namens die laatste ploeg reed Ayco Bastiaens op kop van het peloton. Hij kwam afgelopen winter over van Alpecin-Deceuninck en geldt als de nieuwe Tim Declercq.

Val De Marchi

De vlucht van de dag werd gekleurd door onder andere Unai Zubeldia. Hij werd als laatste van de kopgroep bijgehaald, op zo'n vijftien kilometer van de meet. Het was duidelijk dat het een sprint zou worden. De voorbereiding daarop werd opgeschrikt door een valpartij, waarbij de Italiaan Alessandro De Marchi het grootste slachtoffer was.

Het was zeer chaotisch in de slotfase, terwijl er in de laatste kilometer ook nog een terugdraaiende bocht lag te wachten. Eén van de ploegen die het op orde had, was Team dsm-firmenich PostNL. Sprinter Casper van Uden zat uitstekend gepositioneerd en ging als eerste aan. De Nederlander wist de van achter opzettende Groenewegen en Merlier uiteindelijk net achter zich te houden.

Nieuws
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos Ā© 2024