'UAE Team ADQ bood Demi Vollering vorig jaar monstersalaris aan'

Wie snel kan fietsen en veel geld wil verdienen, moet een contract bij de Emiratenploeg proberen te versieren.

Tour de France Femmes stage 8 ITT

UAE Team Emirates is één van de rijkste ploegen in het peloton en dat is nodig want ze hebben de allerduurste renner in hun rangen. Tadej Pogacar is de absolute grootverdiener en strijkt jaarlijks zo'n 6 miljoen euro op.

Bij de Emiratenploeg hebben ze sinds 2022 ook een vrouwentak met de Italiaanse Silvia Persico en Chiara Consonni als boegbeeld. Momenteel staat de ploeg derde op de wereldranking, maar de steenrijke Arabieren hebben grootse plannen.

Volgens ex-renster en columnist Marijn de Vries hebben ze Demi Vollering met een erg aanlokkelijk aanbod proberen weg te plukken bij SD Worx - Protime. Dat vertelt De Vries in een column in NRC. "De vrouwentak van UAE Team Emirates heeft eind vorig seizoen een bod van 1 miljoen euro gedaan op Demi Vollering", schreef ze.

"Dat wordt gefluisterd in het peloton. Ik hoorde het verhaal de afgelopen maanden van verschillende kanten. Mijn oren klapperden. Een miljoen! De recentste bedragen die rondgingen voor wielrensters aan de absolute wereldtop, gingen over ongeveer de helft daarvan."

De Vries belde de manager van Vollering op over dat miljoen. Die bevestigde noch ontkende. 'Ik kan gewoon niks zeggen over de salarissen van rensters, maar geloof niet alles wat er geroepen wordt', kreeg ze te horen.

Straaljager

De Vries ziet de opmars vrouwenwielrenner als een straaljager gaan. "Vijf jaar geleden reden vrouwen op het hoogste niveau nog voor een broek, een shirt en een onkostenvergoeding. De meeste rensters werkten erbij, studeerden, of woonden bij hun ouders."

"In 2020 werd een verplicht minimumsalaris ingevoerd van 15.000 euro per jaar. Inmiddels is dat gestegen tot 35.000 euro, maar een groot deel van de rensters zit daar ruim boven. Jaarsalarissen tussen de 100.000 en 200.000 euro zijn geen uitzondering meer. Het niveau van het peloton stijgt razendsnel, de koersen worden steeds interessanter. Het vrouwenwielrennen groeit zelfs zó hard dat het niet bij te benen is."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos Ā© 2023