Ook Wuyts is voorstander van wissels en kortere rondes: 'Voor lefevere is lichamelijke afbraak blijkbaar geen belet'

Eusebio Unzué wil de wielersport 'menselijker' maken en Michel Wuyts is het helemaal eens met zijn voorstellen.

Kristallen Fiets 2022

Renners wisselen die in de eerste week van een grote ronde ten val komen. Een Giro, Tour en Vuelta van max 15 dagen en renners die zwaar crashen uit de wedstrijd halen en de volgende dag alsnog toestemming geven om van start te gaan. Dat zijn de drie voorstellen die Movistar-baas Eusebio Unzué lanceerde om het wielrennen 'menselijker' te maken.

Patrick Lefevere vindt de voorstellen van zijn Spaanse tegenganger maar niets en noemde het 'bullshit'. "We gaan er toch geen watjes van maken? Koers is boksen", klinkt het meedogenloos. Michel Wuyts vindt de ideeën van Unzué wél het overwegen waard en vindt de uitspraken van Lefevere fors overdreven. "Ik ken een zeer gedegen volleytrainer die door het herhaaldelijk poneren van dergelijke stellingen aan de kant geschoven werd."

"Ik dacht aan Gilbert die na een val in een ravijn met een gebroken knieschijf de rit voortzette. Ik riep me een sukkelende Jakobsen voor de geest. Adepten van Lefevere, die twee. Lichamelijke afbraak is blijkbaar geen belet. mensen zien dat graag. Zou het? Ik vind het voorstel van Unzué het overwegen waard."

"Renners verlaten de dans pas na het sneuvelen. Absurde fierheid en zogeheten heroïek eisen dat. Martelaars sieren onze geschiedenis. Laat me dat als voorbijgestreefde onzin bestempelen."

Wuyts vertelt dat het inkorten van grote rondes 15 jaar geleden ook al eens een item was en toen was Lefevere wél voorstander. "Hij was één van de hardste roepers. ASO, de onaantastbare koepel achter de Tour, frommelde in al haar hovaardigheid het voorstel tot een propje en gooide het in een riool. Machtsgroepen wijken niet."

Koersvervalsing

Eén van de bezorgdheden van Lefevere is koersvervalsing. Hij vreest dat renners blessures zouden faken om zich te laten wisselen. "Zou het? Kan zo’n nieuwe pion het hoge ronderitme van opgedreven motoren wel onmiddellijk aan?", vraagt Wuyts zich af.

"Maar goed, wisselen in de tweede helft lijkt me onaanvaardbaar. In de eerste week, tot de rustdag, dringt het zich op. Zegt ook Pogacar. Eén wissel per team is dan billijk. Zonder opname van de wisselrenner in het klassement uiteraard. Dat je ziekte-fakers gaat krijgen? Schakel neutrale artsen in – dat hoeven geen Fransen te zijn – om de in de koers diepgewortelde vrees voor bedrog te omzeilen."

Achtergrond
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2022