Partij voor de Dieren is tegen finish van Tour de France Femmes in Den Haag

De Ronde van Frankrijk voor vrouwen komt deze zomer naar Nederland, maar dat is niet naar de zin van de Partij voor de Dieren.

Tour de France Femmes stage 3

Deze zomer vormt Rotterdam het decor van de Grand Départ van de Tour de France Femmes. De openingsetappe telt 124 vlakke kilometers en de eerste gele trui zal uitgereikt worden in Den Haag. De Partij voor de Dieren is erg kritisch voor die aankomstplaats.

De PvdD maakt zich zorgen om de kwetsbare natuur. Het probleem is dat de finish tussen twee kwetsbare Natura 2000 gebieden ligt. "De toeters en bellen van een grote internationale wielerwedstrijd zullen de rust en leefomgeving verstoren voor dier en natuur", klinkt het in een persbericht op hun website. "Daar maken we ons zorgen om."

Wagens en motoren

"Bij de wielerwedstrijd volgt een stoet van motoren en volgwagens het peloton. Daarnaast filmt een helikopter vanuit de lucht en zal vooral de finishplek veel publiek aantrekken. ‘Den Haag neemt allerlei maatregelen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen'. Een sportevenement organiseren rondom deze natuurgebieden staat hier haaks op."

Hun eisen zijn niet mals. "Wij pleiten voor een andere finishplaats en het weren van de helikopters en drones boven natuurgebieden", klinkt het op sociale media. "Pas dan is dit sportieve feest écht voor de hele stad."

Wethouder 'stomverbaasd'

Wethouder Hilbert Bredemeijer is 'stomverbaasd dat dit sportieve feest waar de hele stad van gaat genieten wordt gebruikt om zo'n punt te maken'. "Het is nota bene een fietsevenement. Daarnaast vindt de finish in Kijkduin plaats op de openbare weg en niet in een natuurgebied."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos Ā© 2023