Volta ao Algarve: Daniel Felipe Martínez is wederom beste in sprint bergop, Evenepoel pakt eindzege

Daniel Felipe Martinez heeft een tweede dagzege in de Volta ao Algarve geboekt. Hij versloeg Remco Evenepoel wederom in de sprint.

Volta ao Algarve em Bicicleta 2024 stage 5

In de slotetappe van de Volta ao Algarve wachtte nog een heuveletappe. In de tijdrit had Remco Evenepoel een flinke voorgift genomen, maar de slotrit was voor aanvallers een mooie kans om het klassement nog eens op te schudden. Het duurde dan ook lang voordat een kopgroep zou ontstaan. Dat gebeurde uiteindelijk met een groep van twintig, met onder anderen James Shaw, Filippo Ganna en Gijs Leemreize.

Op veertig kilometer van de meet werd de finale geopend, nadat Wout van Aert op een van de heuveltjes aanviel. Hij kreeg Ben Healy met zich mee. De nummers vier en zes in het algemeen klassement. Eenmaal het gat overbrugd, trok Healy vervolgens door met Van Aert in zijn wiel. Eén renner uit de vroege vlucht kon volgen: Gijs Leemreize. Zij bleven dan ook over vooraan. Achter hen het jagende Soudal Quick-Step en BORA-hansgrohe.

Beulswerk Landa

In aanloop naar de slotklim snoepten zij flink wat af van de voorsprong van de drie vooraan. Mede door het beulswerk van Mikel Landa, die flink doortrok op een steil hupje van een kilometer. De drie koplopers zongen het lang uit, maar op de Alto do Malhão werden ze uiteindelijk snel bijgehaald. Het wachten was op een volgende versnelling van een van de favorieten.

Die kwam van Daniel Felipe Martínez, en meteen werd duidelijk dat hij en Evenepoel nog het meeste over hadden. Toch reden zij niet door en speculeerden ze op een sprint. Daardoor konden meerdere renners weer terugkeren. Op driehonderd meter van de meet ging Evenepoel aan, maar het verliep precies als drie dagen eerder. Martínez reed het gat dicht en sprintte vervolgens naar een tweede dagzege. Het eindklassement was wél voor Evenepoel.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024