Bouhanni bloeit helemaal open nu hij renner af is: 'Bij Cofidis was ik slachtoffer van intimidatie en publieke vernedering'

Veel renners belanden na hun carrière in een zwart gat, maar Nacer Bouhanni maakte na zijn wielerafscheid de omgekeerde beweging.

Minerva Classic Brugge-De Panne 2022

Vorig seizoen zwaaide Nacer Bouhanni op amper 33-jarige leeftijd het peloton uit. De Fransman met Algerijnse roots schreef als topsprinter maar liefst 70 koersen op zijn naam, maar na een zware val in de Ronde van Turkije van 2022, gevolgd door een lange revalidatie, ging het alleen maar bergaf.

Bouhanni haalde na die vreselijke val nooit nog het niveau van zijn gloriejaren en besloot om na alle fysieke malheur een punt achter zijn rijkgevulde carrière te zetten. In tegenstelling tot veel van zijn collega's, was zijn wielerafscheid een grote verademing.

Druk

"Als topsporters met pensioen gaan, praten ze alsof er iemand is overleden. Maar ik leef weer!", zegt Bouhanni in een openhartig gesprek met de Franse sportkrant L'équipe. "Het is voor mij geen einde, maar juist een wedergeboorte. Ik heb de afgelopen jaren onder zoveel druk gestaan, zelfs voor mijn val."

Die immense druk was het ergst tijdens zijn periode bij Cofidis (2015 - 2019). "Het was alles of niets en dan vooral bij Cofidis, onder leiding van teambaas Cédric Vasseur. Ik werd daar het slachtoffer van psychologische intimidatie. Het uitte zich in publieke vernedering en voortdurende ruzies. Ik kreeg er echt een hekel aan fietsen."

Bouhanni won in 2014 drie ritten en de puntentrui in de Giro d'Italia. Photo Claudio Minardi/Cor Vos © 2014

Bouhanni tekende daarom in 2020 een contract bij het toenmalige Arkéa-Samsic, maar in april 2022 ging het flink mis in Turkije. Bouhanni was het grootste slachtoffer van een massale valpartij, veroorzaakt door een nietsvermoedende fysiek gehandicapte persoon die plots de weg overstak.

Lange revalidatie & trauma

Het medisch verdict was hard: de Fransman was in shock, brak meerdere nekwervels en heeft maandenlang moeten revalideren. Hij is vandaag nog steeds niet helemaal hersteld. "Ik ga nog altijd elke week naar de fysiotherapeut en moet een nieuwe MRI-scan ondergaan, omdat mijn nek nog altijd niet volledig is hersteld."

(Lees verder onder de beelden)

Bouhanni kampte ook met mentale schade. "Ik was na de val niet meer dezelfde sprinter. Ik was opeens bang, iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt. Ik zag in de sprints opeens overal problemen en gevaren. Ik spurtte in mijn laatste profjaar vaak met mijn remmen dichtgeknepen."

"Ik ben dan ook een juridische strijd begonnen tegen de organisatoren van de Ronde van Turkije. Ik moest door dit incident mijn carrière beëindigen op slechts 33-jarige leeftijd. Ik had nog minstens drie jaar kunnen koerse."

Achtergrond
  • Photo: Tim Van Wichelen/Cor Vos © 2022