Lefevere slaat mea culpa na uithaal richting Alaphilippe: 'Sinds november 2022 drinkt hij geen druppel meer'

Patrick Lefevere heef zijn uitlatingen aan het adres van Julian Alaphilippe en diens echtgenote wat genuanceerd.

Soudal Quick-Step 2024 Team Presentation and Media Day

Julian Alaphilippe is sinds zijn wereldtitel van 2021 in Leuven een schim van zichzelf. De sympathieke Fransman wint amper nog een koers en de wereldtoppers volgen lukt hem al helemaal niet meer, tot groter ergernis van zijn baas Patrick Lefevere, die hem nog steeds een miljoenensalaris betaald.

De 69-jarige CEO van Soudal Quick-Step heeft al een paar keer kritiek geuit op Alaphilippe, maar zo fors uithalen als in een interview met Humo deed hij nooit eerder. "Te veel feesten, te veel alcohol… Julian ligt serieus onder de sloef bij Marion (Rousse, de partner van Alaphilippe). Misschien wel té veel", zei hij.

Ophef

Die uitlatingen veroorzaakten op sociale media veel ophef. Een dag later nuanceert Lefevere zijn uitspraken. "Ik overweeg om op Twitter een statement te maken, want eens te meer klinken mijn woorden in het Engels – zonder de context van het interview – zwaarder dan ik ze in het Nederlands heb uitgesproken", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

"Wat ik heb gezegd? José De Cauwer is mijn getuige: niet vorig jaar (zoals in Humo stond, red.), maar in november 2022 heb ik Julian Alaphilippe apart genomen om te zeggen: zo kan het niet verder. Of ik laat je gaan, of we gaan het vanaf nu anders doen. Mijn boodschap was: ‘Op talent alleen lukt niet meer. Je wordt ouder en moet anders gaan leven’."

Geen druppel

Die zogenaamde wilde feestjes en die alcohol dateren dus van minstens anderhalf jaar geleden. Sindsdien heeft Alaphilippe zelfs geen druppel meer gedronken. "Er is een periode geweest met te veel feestjes, maar ik moet zeggen: sinds ons gesprek in november 2022 heeft hij niet meer gedronken."

"Niet binnen de ploeg en ook niet buiten de ploeg. Ik heb mensen gesproken die met hem mee waren op de stage in Sierra Nevada: geen druppel meer. En trainen is nooit een probleem geweest, dat is hij altijd blijven doen."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 2024