Van Aert wil met ploeg Omloop én Kuurne winnen en noemt favorieten: 'Met Alaphilippe houd ik ook rekening'

Een scherp ogende Wout van Aert trekt met veel ambitie en een ijzersterke ploeg naar het Vlaamse openingsweekend.

Volta ao Algarve em Bicicleta 2024 stage 2

Het Vlaamse openingsweekend staat voor de deur en Wout van Aert zal voor het eerst in zijn carrière zowel de Omloop het Nieuwsblad als Kuurne Brussel Kuurne rijden. Die laatste koers reed hij nooit eerder.

Visma - Lease a Bike trekt met een ijzersterke ploeg naar de opener van het klassieke voorjaar. Naast Wout van Aert staan ook Dylan van Baarle (won vorig jaar de Omloop), Christophe Laporte, Matteo Jorgenson, Jan Tratnik, Tiesj Benoot en Edoardo Affini aan de start. In principe kunnen zij allemaal meedoen voor de zege.

"We gaan ons zeker niet verbergen", begon een scherp ogende Van Aert op de persconferentie, bijgewoond door Wieler Revue. "We staan hier met een heel sterk team aan de start. Dat geeft ons sowieso een groot voordeel in de koers en daarom mogen we wel de ambitie uitspreken om beide koersen te kunnen winnen. Het heeft geen zin om verstoppertje te spelen."

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, zal het Vlaamse openingsweekend in 'flandrien weer' verreden worden. Veel regen, wind en koude dus. "Dat maakt de koers sowieso zwaarder", zegt Van Aert. "Ze voorspellen voor zaterdag geen al te hoge temperaturen, dus dat verandert de koers sowieso."

Favorieten

Arnaud De Lie lijkt dit weekend dé te kloppen man. "Ik zou het liefst van Arnaud af geraken voor we naar de finish gaan." De andere favorieten? "Ik denk spontaan aan Mohoric, Tim Wellens, ik zag een sterke Pidcock in de Algarve. Maar er zullen nog een groot aantal renners zijn aan wie ik nu niet spontaan denk."

Van Aert schrijft ook Julian Alaphilippe niet af. "Iemand met zijn kwaliteiten acht ik altijd in staat een bepalende rol te spelen, al was het de voorbije jaren een tikkeltje minder in de klassiekers. Of hij extra gemotiveerd zal zijn door de recente gebeurtenissen, weet ik niet. Ik ga me daar niet over uitspreken. Gelukkig zit ik niet in zo'n situatie."

Eerste keer Kuurne

De Omloop won Van Aert al eens. Kuurne reed hij nooit eerder. "Niet dat het mij nerveus maakt maar het is wel een parkoes dat ik eigenlijk niet zo goed ken, met die hellingen in Wallonië. In het verleden skipte ik altijd deze wedstrijd omdat ik zo fris mogelijk naar de Strade wilde afzakken."

"Maar toen we bij de opmaak van het programma beslisten om Strade en Sanremo te skippen, heb ik meteen gevraagd of ik er Kuurne bij mocht nemen. En uiteraard met de ambitie om te winnen."

Visma - Lease a Bike trekt zonder sprinter naar Kuurne, want Olav Kooij rijdt de UAE Tour. Wat als het toch tot een sprint komt? "Ik kan ook sprinten hoor (lacht). Ook Laporte is zeker niet van de traagste, maar het strijdplan blijft om koers te maken."

Hoogtestage

Na het openingsweekend verdwijnt Van Aert weer een maand uit competitie, want maandag vertrekt hij naar Spanje voor een eerste hoogtestage. Hij keert pas terug in de E3 Saxo Classic. "Die hoogtestage gaan we gebruiken om nog beter te worden."

"Het harde werk van de voorbije weken was in functie van deze twee wedstrijden. De stage staat los van komend weekend. Maar het feit dat er weer een lang trainingsblok zit aan te komen, zorgt er wel voor dat de goesting groot is."

Samen naar de streep

Tot slot: wat als Wout van Aert dit weekend, zoals vorig jaar in Gent-Wevelgem, samen met een ploegmakker naar de finish rijdt? (Van Aert gaf toen de zege cadeau aan Laporte) "Daar gaan we weer. (lacht) Ik heb soms het gevoel dat die Gent-Wevelgem van vorig jaar bij andere mensen zwaarder op de maag ligt dan bij mij. Als het zover is, dan moeten we een afspraak maken waar iedereen zich goed bij voelt."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2024