Santiago Buitrago wint op Mont Brouilly, Luke Plapp is nieuwe leider in Parijs-Nice

De Colombiaan Santiago Buitrago rekende op de slotklim af met Luke Plapp en schreef zo de vierde etappe in Parijs-Nice op zijn naam.

Paris - Nice 2024 - stage 4

Woensdag werd er in de koers naar de zon voor het eerst stevig geklommen. Op het menu stonden maar liefst zes beklimmingen van tweede categorie, ééntje van eerste categorie en 3300 hoogtemeters. De streep werd getrokken op Mont Brouilly (3 km, 7.7%).

Vier avonturiers hadden zin om een dagje in de vroege vlucht te rijden: Jasper De Buyst, Stefan Bissegger, Christian Scaroni en Mathieu Burgaudeau. Het viertal werd door het peloton binnen schot gehouden en op 35 kilometer van de streep werd Scaroni als laatste vluchter bij de lurven gegrepen.

Het peloton brak in de afdaling van de eerste keer Mont Brouilly in twee stukken gebroken. Evenepoel, Roglic en leider McNulty waren mee. De mannen van Decathlon-AG2R zetten de scheve situatie recht en na de hergroepering pakte Evenepoel de volle buit aan de tussensprint, voor Roglic.

Op Col du Fût d'Avenas - Les Chappes (5.2 km, 7.2%), de zwaarste klim van de dag, trok Luke Plapp ten aanval. De Australische weg- en tijdritkampioen kreeg later het gezelschap van Santiago Buitrago. In de achtergrond ging David Gaudu onderuit toen hij zijn jasje wilden uittrekken.

Mont Brouilly

Plapp en Buitrago hadden aan de voet van de slotklim nog steeds een mooi kloofje van een halve minuut, maar in de slotkilometer moest Plapp afhaken. Buitrago kraakte niet en kwam als eerste boven op Mont Brouilly. Luke Plapp bolde 10 seconden later over de streep en mag morgen de gele leiderstrui aantrekken.

In de groep met de favorieten kregen we pas in de slotkilometer een beetje vuurwerk te zien. Evenepoel pakte uit met een verschroeiende demarrage, maar werd op de streep nog geklopt door Mattias Skjelmose. Beelden en uitslag:

Luke Plapp is de nieuwe leider en heeft een voorsprong van 13 seconden op de nummer twee, Santiago Buitrago. Remco Evenepoel pakte zes boniseconden en staat in het algemene klassement vijfde op een halve minuut. Egan Bernal staat zesde op 40 seconden van de leider en Primoz Roglic staat 15e op 1'10".

Morgen moeten de renners over vier beklimmingen van derde categorie. De laatste 50 kilometer lopen in lichtjes dalende lijn richting de finish in Sisteron.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos Ā© 2024