Olav Kooij sprint met overmacht naar tweede ritzege in Parijs-Nice

Olav Kooij heeft de vijfde rit in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De 22-jarige Nederlander klopte Mads Pedersen en Pascal Ackerman.

Paris - Nice 2024 - stage 5

Op dag vijf in de koers naar de zon trok het peloton zuidwaarts. Op het menu stond een heuvelachtige etappe met vier beklimmingen van derde categorie. Tijdens de laatste 50 kilometer richting aankomstplaats Sisteron lagen geen noemenswaardige hindernissen.

Zes renners kozen voor een avontuur in de vroege vlucht: Pierre Latour, Dries De Bondt, Sandy Dujardin, Alexis Gougeard, Mathijs Paasschens en Mathias Norsgaard. Later maakten Victor Campenaerts en Pascal Eenkhoorn de oversteek.

Latour sprokkelde alle bergpunten, maar de vluchtersgroep leek een vogel voor de kat. Onderweg gooiden maar liefst drie sprinters de handdoek in de ring: Fabio Jakobsen, Arvid de Kleijn en Kaden Groves.

Door het beukwerk van de mannen van Lidl-Trek in de laatste 50 kilometer, daalde de voorsprong van de acht koplopers zienderogen. Op 9 kilometer van de finish was de hergroepering een feit. De snelle mannen (die nog in koers waren) en hun lead-outs maakten zich op voor een sprint.

In Sisteron wachtte Olav Kooij geduldig af om dan helemaal op het einde genadeloos toe te slaan. De 22-jarige Nederlander klopte Mads Pedersen en Pascal Ackermann en pakt zijn tweede overwinning in deze Parijs-Nice. Beelden en uitslag:

De klassementsmannen genoten vandaag van een snipperdagje in de zon. De Australische weg- en tijdritkampioen Luke Plapp blijft in de gele leiderstrui koersen. Santiago Buitrago staat tweede op 13 seconden, Remco Evenepoel staat vijfde op een halve minuut, Egan Bernal volgt op 40 seconden en Primoz Roglic kijkt al tegen een achterstand van 1'10" aan.

Morgen mogen de klimmers weer aan de bak. Op het menu staan vier beklimmingen van tweede categorie en een klim van derde categorie. In de finale is het dalen tot aan de licht oplopende finish in La Colle-sur-Loup.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024