Allan Peiper over bijzondere band met Pogacar: 'Hij is eens in de auto naast mij in slaap gevallen'

Hun wegen zijn bij UAE Team Emirates helaas gescheiden, maar Tadej Pogacar en Allan Peiper horen elkaar nog steeds.

Op 19 september 2020 sloeg Tadej Pogacar in de Tour de hele wielerwereld met verstomming. Het fenomeen uit Slovenië reed tijdens de klimtijdrit op La Planche des Belles Filles zijn landgenoot Primoz Roglic in extremis uit het geel en kroonde zich op 21-jarige leeftijd tot jongste na-oorlogse winnaar uit de Tourgeschiedenis.

Die stunt heeft Pogacar natuurlijk in de eerste plaats te danken aan zijn uitzonderlijk talent, maar ook aan toenmalig ploegleider Allan Peiper, het brein achter die Tourzege. "Tadej was nog heel jong, maar ik geloofde al dat hij de Tour kon winnen", vertelt Peiper in een interview met Het Nieuwsblad.

Tot Pogacar plots in een waaieretappe achterop geraakte. "Tadej verloor een minuut en moest zich echt te pletter rijden om niet nog meer tijd te verliezen. Ik was razend tegen de ploegleiding. Ik heb me nadien afgezonderd om stoom af te laten. Daarna heb ik iedereen op de bus geroepen voor een debriefing."

"Ik heb bewust afstand genomen van mijn eigen emoties. Eén voor één hebben ze hun verhaal gedaan. We zijn van de bus gestapt en het was gepasseerd. Tadej ging op de rollen zitten. ‘Morgen val ik aan’. Voor mij was dat een persoonlijke overwinning. Ik ben er zeker van: had ik toen mijn persoonlijke colère gevolgd, dan was precies het omgekeerde gebeurd.”

Van UAE naar Jayco

Ondertussen zijn hun wegen helaas gescheiden. Allan Peiper legde twee jaar geleden zijn functie bij de Emiratenploeg neer omdat zijn ziekte een te grote tol eiste (Peiper vecht al 8 jaar tegen kanker). Later wilde hij terugkeren in een adviserende rol, maar het kwam niet tot een overeenkomst met de ploeg.

"We zaten op een verschillend spoor over de best mogelijke aanloop voor Tadej richting de Tour", legt Peiper uit. "Ik dacht dat mijn carrière voorbij was. Tot ze me belden om bij Jayco AlUla te komen werken. Ik geef nu advies op gebied van voeding, training, rennersprogramma’s…”

Contact

Ondanks het feit dat Peiper nu voor de concurrentie werkt, onderhoudt hij wel nog regelmatig contact met zijn poulain. "Ik heb net nog een bericht gehad van Tadej om te vragen hoe het met mij gaat. Ik heb hem uitgelegd dat ik de voorbije maanden bewust wat afstand heb genomen. Ik werk voor een andere ploeg, dus kan ik geen advies meer geven."

"Hij antwoordde: ‘Allan, jij bent voor UAE een golden egg geweest’. Jij hebt de ploeg gemaakt tot wat ze nu is. Jij hebt ervoor gezorgd dat de sponsoring omhoog is gegaan.”

Nauwe band

Peiper vertelt tot slot nog een leuke anekdote die de bijzondere band tussen de twee aantoont. "In juli 2020 heb ik hem afgehaald in het station van Parijs, om dan samen de tijdrit naar La Planche des Belles Filles te verkennen. Een rit van vijf, zes uur."

"Onderweg zijn we gestopt in een klein Frans dorpje voor een dinertje. We zaten tussen de gewone mensen, niemand herkende mij en Tadej was nog niet bekend. Dat was zo mooi. Nadien is hij in de auto naast mij in slaap gevallen. Ik heb er zelfs nog een foto van genomen (lacht). Dan zijn de menselijke momenten waarvoor je het doet.”

Achtergrond
  • Foto: Instagram/allan_peiper