Mattias Skjelmose wint zesde rit Parijs-Nice, Evenepoel sprint rivalen uit het wiel

Mattias Skjelmose heeft de zesde etappe in Parijs-Nice gewnnen. De jonge Deen klopte Brandon McNulty en Matteo Jorgenson in een sprintje.

Paris - Nice 2024 - stage 6

Op dag zes in de koers naar de zon kregen de renners een zware heuveletappe met vier klimmetjes van tweede categorie en een klim van derde categorie voorgeschoteld. De laatste 20 kilometer liepen in dalende lijn richting de licht oplopende finish in La Colle-sur-Loup.

De avonturiers hadden er vandaag zin in, want het regende aanvallen. Uiteindelijk slaagden 10 vroege vluchters erin om weg te glippen uit het peloton. Op 59 kilometer van de streep werden ze alweer bij de lurven gegrepen.

Aanval Roglic

Primoz Roglic stak op exact 30 kilometer van de finish Parijs-Nice in brand. Aan de voet van La Colle-sur-Loup trok hij ten aanval. Enkel Brandon McNultly kon de Sloveen volgen. Even later maakte het flink uitgedunde peloton weer de aansluiting.

De volgende aanval kwam van Matteo Jorgenson. De Amerikaan sloeg een klein kloofje. Santiago Buitrago, nummer twee in het klassement, ging onderuit in een bocht, moest wisselen van fiets en geraakte zo achterop. Mattias Skjelmose en Brandon McNulty kwamen Jorgenson vergezellen.

Sprinten met drie

Op 21,5 kilometer van de aankomst zat het klimwerk erop. De drie koplopers liepen in de bijtrapafdaling verder uit op de achtervolgers en gingen in La Colle-sur-Loup sprinten om de zege.

Skjelmose vertrok op 250 meter van de meet en werd niet meer bijgebeend. McNulty klopte Jorgenson in de strijd om plek twee en mag morgen terug de leiderstrui aantrekken. Remco Evenepoel won het sprintje in de achtervolgende groep. Het leverde hem één boniseconde op. Uitslag en beelden:

In het algemene klassement volgt Remco Evenepoel nu op 1'03" van de leider. Egan Bernal staat op 1'14" en Primoz Roglic kijkt al tegen een achterstand van 1'44" aan.

Morgen staat de koninginnenrit op het programma, maar die is door sneeuwval flink gewijzigd. Colmiane is geschrapt omdat de afdaling te gevaarlijk is geworden en de slotklim naar skioord Auron is vervangen door Madone d’Utelle (15.3 km, 5.7%), dat iets lager gelegen is.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024