Zoek niet naar Wout van Aert komende zaterdag: hij laat Milaan-Sanremo schieten

Wie uitkeek naar een duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de Poggio komt bedrogen uit. De Belg zit op de berg...

Milano - Sanremo 2023

Hoewel je vast in meer of mindere mate een wielervolger- en liefhebber bent (anders lees je dit artikel niet...), snappen we ook dat je de voorjaarsprogramma's van de kleppers niet helemaal uit je hoofd kent en er dus gewoon vanuit was gegaan dat Wout van Aert erbij is in het eerste monument van het jaar.

Andere indeling

Maar niets is minder waar; geen Wout van Aert in Milaan-Sanremo aanstaande zaterdag. Vorig jaar werd hij na een beklijvende finale nog derde na een ongenaakbare Mathieu van der Poel en Filippo Ganna - je kent die foto van de drie op dat veel te kleine bankje misschien nog wel...

Dit jaar kiest hij met zijn nieuwe trainer Mathieu Heijboer voor een andere indeling van het seizoen. Het openingsweekeinde in Vlaanderen gaf Van Aert acte de présence (en won hij Kuurne-Brussel-Kuurne), maar daarna ging hij op hoogte naar de Teide op Tenerife.

Reikhalzend uitkijken

Daar werkt hij aan topvorm richting de Vlaamse klassiekers (en Parijs-Roubaix), die dit jaar de allerhoogste prioriteit hebben bij Van Aert en zijn ploeg. Vanaf 22 maart is Van Aert terug in koers als hij start in de E3 Saxo Bank Classic. Vervolgens zal hij Gent Wevelgem (24 maart), Dwars Door Vlaanderen (27 maart), de Ronde van Vlaanderen (31 maart) en Parijs-Roubaix (april) rijden. Daarna start zijn voobereiding op de Giro, die 4 mei start.

We zijn overigens niet de enige die reikhalzend uitkijken naar het moment waarop Van Aert terugkeert van de berg op Spaanse grond, want onlangs zette Van Aert een mooi kunstwerkje van z'n zoontje op Instagram. Geroges telt daarop de dagen af dat papa weer met het vliegtuig naar huis komt.

Beeld: Instagram Wout van Aert

Visma | Lease a Bike in Milaan-Sanremo

Zonder Wout van Aert komt Visma | Lease a Bike met de de volgende zeven namen aan de start in Milaan (nou ja, de start is niet meer in Milaan, maar toch..): Christophe Laporte, Olac Kooij, Mick van Dijke, Tim van Dijke, Johannes Staune-Mittet, Tosh Van der Sande en Julien Vermote.

Het is vanuit Nederlands perspectief met name uitkijken wat Olav Kooij kan uitrichten in zijn eerste La Primavera. Het Jachtluipaard van Numansdorp reed onlangs een sterke Parijs-Nice, waarin hij twee ritten won. In de eerste van die twee ritzeges won hij na een lastige rit een sprintje van Mads Pedersen. Op papier is Laporte de kopman.

Favorieten Milaan-Sanremo

Met Mads Pedersen is meteen een van de grote favorieten voor Milaan-Sanremo genoemd, maar de allergrootste favoriet is natuurlijk Mathieu van der Poel, hoewel het pas zijn eerste koers van het jaar zal zijn. Ook Tadej Pogacar verschijnt aan de start. Oud-winnaar Matej Mohoric mag ook niet vergeten worden, evenals thuisrijders Filippo Ganna en Alberto Bettiol.

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023