Olav Kooij over debuut Milaan-Sanremo: 'Op de manier waarop er nu wordt gereden is het heel lastig winnen'

Olav Kooij start zaterdag voor het eerst in Milaan-Sanremo en wij spraken hem over zijn kansen in die koers. Hij blijft bescheiden.

Paris - Nice 2024 - stage 5

Zonder Wout van Aert aan de start komende zaterdag is de positie van kopman in Milaan-Sanremo enigszins vacant bij Visma | Lease a Bike. Tuurlijk, de ploeg heeft met Christophe Laporte nog iemand anders aan boord die op een beschermde status aast, maar Olav Kooij manifesteerde zich in Parijs-Nice ook op sterke wijze.

Lastig

Het Jachtluipaard van Numansdorp won daar twee etappes en met name in de eerste van die twee maakte hij ook buiten zijn sprint indruk. Hij won daar namelijk de spurt van een uitgedund peloton (man of zestig) van Mads Pedersen. Dat biedt perspectief voor La Primavera.

Kooij relativeert dat zelf een beetje. En hij heeft misschien wel gelijk als we de laatste edities in ogenschouw nemen. “Milaan-Sanremo op de manier waarop er nu wordt gereden is heel lastig voor een sprinter om te winnen. Ik ben wel blij dat ik dit jaar aan de start sta."

Toch lijkt Kooij het bij zijn debuut in het eerste monument van het seizoen vooral als een leereditie te zien. Er staan met Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar - vooral die laatste - immers twee kleppers aan de start die koste wat kost een groepssprint willen voorkomen. Kooij beseft dat ook. Het weer zou hem ook nog in de kaart kunnen spelen.

MVDP en Pogi

"Misschien dat als Pogacar en Van der Poel een keer niet aan de start staan en de wind volle bak tegen is, dat Sanremo ooit nog een keer in een sprint uitmondt."

Daarbij lijkt Kooij (voorlopig) ook geen ambitie te hebben voor andere monumenten in het voorjaar. Hij stelt zich bescheiden op voor mogelijke kansen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "Voor een sprinter zoals ik is Milaan-Sanremo in elk geval het enige monument waar ik hoop voor mag koesteren.”

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024