馃帴 Florian Vermeersch zit maand na breken dijbeen alweer op de fiets: 'Maar wil een nieuwe ontgoocheling vermijden'

Zijn ploeg Lotto-Dstny deelde een indrukwekkende video van zijn revalidatie. Die zie je in het artikel. Dit is 贸贸k het leven van een wielrenner...

Het noodlot sloeg op 10 februari toe voor Florian Vermeersch. Het seizoen nog maar nauwelijks begonnen of Florian Vermeersch kon er alweer bijna een kruis over zetten. In de Ronde van Murcia kwam hij zeer hard ten val en brak zijn dijbeen.

Zware val

Het ooggetuigenverslag van zijn ploegleider van die dag zegt genoeg. "Toen ik Florian twee meter dieper langs de andere kant van de houten balustrade zag liggen, wist ik het meteen. F*ck, g*dverdomme. Hij moet vol met zijn linkerdijbeen tegen de houten balustrade terecht zijn gekomen. Ik durfde niet veel te kijken naar zijn been. Ik heb er wel tien minuten bij gezeten. Hij was er het hart van in", aldus Dirk Demol.

Vermeersch werd direct geopereerd in het ziekenhuis van Murcia en inmiddels is het een maand later en is zijn revalidatietraject begonnen. Gisteren, op zijn 25ste verjaardag (hij krijgt een mooie taart), ging de ploeg bij 'm langs en maakte een mooie video over de achterkant van het leven van een wielrenner.

Bij dat leven hoort winnen - met de ploeg of zelf - en lekker in het zonnetje rijden, maar er zijn ook veel tegenslagen in het profwielrennersbestaan. Een revalidatie na een zware val is daar eentje van en via deze video krijg je een mooi inkijkje daarin.

Alweer op de fiets

Vermeersch vertelt onder andere hoe hij de revalidatie ervaart. "Ik heb nu zeven à acht sessies achter de rug en ik voel dat het elke keer beter en beter gaat. Ik ben al super content dat ik alweer kan fietsen. Het is leuk om telkens de progressie te merken. Dat geeft me voldoening en hoop om verder te blijven doen."

Maar de Belg beseft ook dat hij nog een lange weg te gaan heeft. "In juli of augustus hoop ik terug te keren in het peloton”, stelt Vermeersch. “Een specifieke datum heb ik niet in gedachten, omdat ik een nieuwe ontgoocheling wil vermijden."

Carrière Vermeersch

Florian Vermeersch verbaasde in 2021 vriend en vijand met een tweede plaats in de door Sonny Colbrelli gewonnen natte editie van Parijs-Roubaix - Mathieu van der Poel werd er derde.

Daarna won hij in 2022 nog de Epic Port Classic/Schaal Sels. Vorig jaar reed hij misschien een voor zichzelf ietwat tegenvallend klassiek voorjaar met zowel een twaalfde plek in de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. Vermeersch is ook een fervent gravelaar. Hij werd op het afgelopen WK tweede achter Matej Mohoric.

Achtergrond
  • Beeld: Youtube Lotto-Dstny