Oud-rodelantaarndrager Wim Vansevenant steunt harde Belgische boerenprotesten: 'Duwen waar het pijn doet'

Niet alleen in Nederland protesteren de boeren met acties die het land lamleggen. Wim Vansevenant, vader van Mauri, is nu zelf boer en steunt ze van harte.

2023 Tour of Oman stage-4

Wim Vansevenant kennen we vooral als een trouwe knecht in het peloton die van 1994 tot en met 2008 vijftien jaar prof was bij Lotto. Zijn opvallendste prestatie: van 2006 tot en met 2008 werd hij drie keer achter elkaar laatste in de Tour de France.

Zijn zoon Mauri beschikt over meer talent en won al een paar mooie wedstrijden in dienst van Soudal Quick-Step. De Vansevenants zijn een echte boerenfamilie. Wim zelf groeide als enige zoon op in het melkveebedrijf van zijn ouders.

'Poetin de bom, wij blokkeren de havens'

Na zijn carrière renoveerde hij een boerderij in West-Vlaanderen en bestiert die sindsdien. Hij steunt de Belgische boerenprotesten van harte. Gisteren in Nokere Koerse - en al eerder - lieten de boeren pubklieksvriendelijk van zich horen met acties in de wei en spandoeken, maar nu is het andere koek. Ze gaan de havens platleggen.

"Eigenlijk heeft het nog heel lang geduurd vooraleer de boeren de knuppel in het hoenderhok gooiden. Ik geef ze honderd procent gelijk dat ze de havens plat leggen. Ze moeten duwen waar het pijn doet."

Vansevenant windt er geen doekjes om. "Ik ben daar heel hard in. Anders lachen ze u in uw gezicht uit. Poetin dreigt met een bom, wij blokkeren een haven. De zorgsector en de schoonmakers protesteren ook, maar wij hebben het materiaal."

'Vlaanderen één groot natuurpark'

Volgens de opud-prof is de tijd van praten voor de boeren voorbij. "Zeg mij welke alternatieven wij hebben? Lobbyen? Boeren hebben geen tijd om te lobbyen, boeren zitten in hun stal."

Hij heeft kritiek op het huidige beleid en vindt dat het helemaal verkeerd gaat in Vlaanderen. Natuur lijkt niet aan hem besteed.

"Men wil van Vlaanderen één groot natuurpark maken. Ze zijn de boel aan het opstoken. De boeren nemen alle risico’s, maar de grote winsten gaan naar andere winkels of de industrie. Dus ja, ik heb alle begrip voor de woede en de frustratie."

Mauri boer in buitenland?

Zijn zoon Mauri wil na zijn carrière ook boer worden, maar Wim heeft wel een vaderlijk advies voor hem klaarliggen dat er niet om liegt.

"Zeker nu Mauri een relatie heeft met een boerendochter wil hij graag na zijn wielerloopbaan als landbouwer werken. Hij is graag buiten en geniet van de natuur. Ik wil hem voluit steunen in die droom, mààr: zeker niet in België. In dit land zie ik geen toekomst voor boeren."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023