Wout van Aert over gewicht: 'Vroeger viel ik af op de verkeerde manier'

Er is een hoop te doen over voeding en lichaamsgewicht in het wielrennen. Wout van Aert komt met enkele belangrijke persoonlijke inzichten.

Kuurne - Brussel - Kuurne 2024 elite men

Gewicht en voeding zijn belangrijker dan ooit in het wielrennen. Hoeveel je weegt en hard fietsen zullen bergop eeuwig met elkaar verbonden zijn door de natuurkunde: het is pure zwaartekracht. Maar ook op het vlakke speelt het nog wel een beetje mee.

Foodcoach-app

Daarom doen wielrenners hun best om zo licht mogelijk te zijn. Vroeger sloeg dat nog best vaak door en waren renners te mager en kregen ze niet de juiste voedingsstoffen binnen omdat ze simpelweg niet genoeg aten na een zware training.

Tegenwoordig wordt, met name bij Visma | Lease a Bike, alles tot in detail bijgehouden. Om te zorgen dat de renners niet te veel, maar ook zeker niet te weinig eten.

Voor Wout van Aert is dat een uitkomst. Op de Instagram van de Foodcoach, de app die ze bij Visma al tijden gebruiken en nu ook in de markt willen zetten voor consumenten, vertelt Van Aert hoe hij voeding en zijn sport combineert

Kilootje erbij

Uiteraard leeft de Belg niet het hele jaar als een monnik. "Ik hou ook van het leven, dus als het seizoen gedaan is, dan komt er vaak ook wel een kilootje bij. Ik denk dat ik vroeger altijd afviel op een foute manier."

Maar gewicht verliezen hoort er wel bij. "Afvallen is, misschien wel jammer genoeg haha, een belangrijk thema in onze sport. Ook voor mezelf. Ik wil nu eenmaal het juiste gewicht hebben op het juiste moment. Met het hoge niveau van tegenwoordig kan een halve kilo al het verschil maken."

's Avonds te weinig eten

Hij heeft daarbij veel baat bij de app. "Die is superbelangrijk geweest in m'n carrière. Vroeger ging ik altijd in een korte periode heel weinig eten en voornamelijk in de avond at ik veel te weinig. Rond de training at ik dan wel gewoon goed, maar 's avond at ik alleen wat groenten en vlees."

"Door de app spreidt ik nu de 'negatieve balans' veel meer over de hele dag. Dat is veel draaglijker als ik wat af moet vallen. Over de hele dag steeds 200 calorieën minder per maaltijd is veel beter dan een hele maaltijd 600 calorieën minder."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024