Koersprofessor Sergeant vond Van der Poel niet alleen sterk, maar vooral heel slim: 'Mag ik even luid applaudisseren?'

Oud-ploegleider en -coureur Marc Sergeant prijst Mathieu van der Poel de hemel in na Milaan-Sanremo. Hij legt uit.

Milano Sanremo 2024

Mathieu van der Poel kon zaterdag zichzelf niet opvolgen als winnaar van het eerste monument van het jaar, maar de zege in Milaan-Sanremo bleef wel in de ploeg. Jasper Philipsen won en Mathieu van der Poel had daar ook nog eens een belangrijk aandeel in.

Luid applaus

Hij haalde Tadej Pogacar terug en zorgde ervoor Philipsen in een gespreid bedje kon sprinten voor de zege. Dat deed Van der Poel volgens Marc Sergeant op briljante wijze. De oud-ploegleider van Lotto is tegenwoordig Koersprofessor bij de Vlaamse krant in Het Nieuwsblad en analyseert er in die functie lustig op los iedere maandag.

Deze keer uiteraard over Milaan-Sanremo en Sergeant is vol lof over Van der Poel, die het volgens de Belg allemaal briljant deed in La Primavera. "Bravo voor Jasper Philipsen. Maar mag ik even luid applaudisseren voor Mathieu Van der Poel?", begint hij zijn lofzang.

Hij zag dat Van der Poel fysiek prima in orde was. "Hoe hij de eerste uitval van Pogacar pareerde ; nadien zijn reactie, met vertraging omdat hij even ingesloten zat, op de demarrage van Pogacar net voor de top. Zeer sterk."

Koersinzicht

Maar nog meer prijst hij Van der Poels koersinzicht. "Maar wat ik minstens zo geniaal vind, is die manier waarop hij het vervolgens doet. Zowel net voor de top van de Poggio als in de eerste bochten van de afdaling, rijdt hij het gat naar Pogacar niet meteen toe, maar blijft hij weloverwogen op enkele meters hangen."

Sergeant legt uit wat de reden daarvan was. "Eén: daarmee verstoort hij Pogacar. En twee: zo blijft de groep achter hem, mét daarin Philipsen, uitzicht houden op de aansluiting. En eenmaal aan de voet van de afdaling doet hij dat nog eens over. Als Mohoric versnelt, reageert Van der Poel quasi onmiddellijk. Maar opnieuw rijdt hij het gat niet helemaal toe, maar blijft hij heel bewust en uitdagend op vijftig meter hangen."

Superslim

Dodelijk voor de aanvaller, stelt de Koersprofessor. Het werkt demotiverend. "Dat zag je ook aan Mohoric: op zeker moment zet hij zich recht en geeft hij zich gewoon gewonnen."

"Plus: mocht Van der Poel de kloof onmiddellijk gedicht hebben, kan je er gif op nemen dat er meteen weer nieuwe demarrages komen. Nu blijven die uit, en ben je weeral 400 meter dichter bij de finish, wat allemaal in het voordeel van Philipsen was. Van der Poel was zaterdag niet alleen supersterk, hij was ook superslim."

Achtergrond
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2024