Lance Armstrong verklaart episch moment op Alpe d'Huez: 'Het is niet wat het lijkt'

Lance Armstrong schept na 20 jaar duidelijkheid over het moment dat hij Jan Ullrich recht in de ogen leek te kijken.

De Ronde van Frankrijk van 2001 ging de geschiedenisboeken in als een epische battle tussen Lance Armstrong en Jan Ullrich. Vooral de etappe met finish op Alpe d'Huez, gewonnen door Armstrong, was memorabel.

Acteren Armstrong

Armstrong leek toen de hele etappe in moeilijkheden te verkeren omdat Team Telekom in dienst van Ullrich de koers hard maakte. Het tegendeel bleek echter waar. De Amerikaan blufte en sloeg op de flanken van Alpe d'Heuz genadeloos toe. Net voor hij zijn verschroeiende aanval plaatste, leek het of hij recht in de ogen van Jan Ullrich kreeg.

(Lees verder onder de video)

The Look

Het moment wordt in de wielerliteratuur omschreven als 'The Look', maar blijkt nu één groot misverstand te zijn. Lance Armstrong onthulde in zijn podcast dat hij helemaal niet in de ogen van zijn grote rivaal keek! "Ik vind het grappig dat mensen dat moment al 22 jaar lang omschrijven als 'The look'"

"Vanuit die hoek lijkt het ook of ik recht in Ullrich's ogen kijk. Maar wat ik werkelijk aan het doen was: José Luis Rubiera (zijn ploegmakker bij US Potal) had net een geweldige kopbeurt gedaan. We gingen echt hard en ik wou daar nog een schepje bovenop doen."

"Ik dacht 'Als dit niet werkt, als ik in de problemen komt, wie is dan de volgende knecht die me te hulp gaat schieten?' Ik keek daarom naar achteren om te zien waar mijn helpers waren, niet naar Ullrich. Maar op televisie leek het of ik recht naar Ullrich keek."

Achtergrond
  • Foto: YouTube/mrcrash907