Mads Pedersen wint sprint van bedrijvige Mathieu van der Poel in Gent-Wevelgem

Mads Pedersen heeft Gent-Wevelgem voor een tweede keer gewonnen. Hij was in een sprint sneller dan Mathieu van der Poel.

Gent-Wevelgem 2024

Vooraf werd regen en wind beloofd in Gent-Wevelgem. Het eerste bleef uit, maar de wind speelde een flinke rol. In de Moeren brak het peloton. Een van de renners die vooraan zaten: Mathieu van der Poel. In eerste instantie reden ze vooraan door, maar vervolgens kwam nog een grote groep terug. Het omslagpunt van de koers lag op de eerste keer Kemmelberg.

Daar demarreerde Van der Poel. Het peloton werd uit elkaar gerammeld, maar het enige wat gebeurde, was dat hij tegen een overmacht van Lidl-Trek kwam te zitten. De renners die vooraan zaten: Van der Poel, Pedersen, Stuyven, Milan, Tim van Dijke, Pithie en Tiller. De Amerikaanse ploeg besloot het bordje van de wereldkampioen leeg te eten door Milan vooruit te sturen.

Tweede aanval Van der Poel

Om van de ondertal situatie af te komen besloot Van der Poel nog eens te demarreren op de plugstreets, terwijl net op dat moment teamgenoten van hem leken terug te keren. Het zorgde ervoor Tiller en Van Dijke eraf moesten. Net als Stuyven, die met pech kreeg te maken. Pedersen was wel mee, maar deed logischerwijs geen werk op kop met Milan die nog voor lag. In die fase deed hij dan ook veel minder werk dan Van der Poel.

Het peloton met sprinters als Kooij, Merlier en Philipsen lag desondanks niet ver, maar dicht kregen ze het niet in aanloop naar de tweede en derde keer Kemmelberg. De tweede keer werd Milan bijgehaald en achtergelaten, terwijl Pithie bij de derde passage moest lossen. Pedersen leidde het commando en Van der Poel had het op het oog niet makkelijk, maar kon het wiel van de Deen houden.

Dus trokken ze met twee naar Wevelgem. Achter hen formeerden ploegen als Team Visma | Lease a Bike, Soudal Quick-Step en BORA-hansgrohe zich, maar op tien kilometer van de meet lagen ze nog meer dan een minuut achter. Het werd dan ook een sprint met twee, die Pedersen van kop moest aangaan en uiteindelijk wist te winnen.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos Ā© 2024