Lorena Wiebes wint Gent-Wevelgem na millimetersprint met Elisa Balsamo

Er was even wat twijfel na de finish, maar Lorena Wiebes heeft voor het eerst een grote voorjaarsklassieker gewonnen!

Gent-Wevelgem 2024 women

Zes rensters kozen voor een avontuur in de vroege vlucht, maar nog voor de heuvelzone begon, ,werden ze weer ingerekend. In de Moeren zorgde Lotte Kopecky voor waaierspektakel, maar alles troepte weer samen.

Op de eerste keer Kemmelberg gooide de wereldkampioene pas echt de knuppel in het hoenderhok. Er ontstond een elitegroepje, maar die werden al snel weer ingerekend.

Op de tweede beklimming van de Kemmelberg haalde Kopecky andermaal uit met een verschroeiende demarrage. Er vormde zich een elitegroepje met ploeggenotes Wiebes en Reusser, Pfeiffer Georgi, Longo Borghini, Persico en Puck Pieterse, maar de samenwerking verliep wat stroef.

Sprinten

Opvallend: ondanks het feit dat ze met drie van hun rensters voorop reden, gokte SD Worx op een massasprint door een hoop achterblijvers te laten terugkeren. Het peloton trok vervolgens aan een toeristentempo richting Wevelgem. Enkele rensters van Movistar probeerden tevergeefs de orde nog te verstoren.

Onder de vod van de slotkilometer probeerde Grace Brown met een ultieme uitval de sprinters nog te verrassen, maar de Australische slaagde niet in haar opzet. Kopecky bracht Wiebes met een perfecte lead-out naar de streep, waar ze het ook afmaakte. Ze klopte Elisa Balsamo in een milimetersprint. Chiara Consonni vervolledigt het podium. Uitslag en beelden:

Reactie

Wiebes wint zo voor het eerst een klassieker van dit kaliber en daar was ze uiteraard dolgelukkig mee. Ze probeerde Gent-Wevelgem al zes keer te winnen. "Ik ben er heel blij mee, want het heeft lang geduurd, vooraleer ik Gent-Wevelgem kon winnen", zei ze in het flashinterview.

"Als team hebben we geprobeerd om de koers hard te maken, wat niet goed genoeg lukte. Ook in de sprint maakte ik enkele foutjes, maar gelukkig viel het net goed. Lotte Kopecky verzorgde een perfecte lead-out. Hopelijk kan ik volgende week iets teruggeven."

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2024